marți, septembrie 26, 2023
AcasăAdministrație publicăCCR: Numirile noilor șefi ai Televiziunii Române și Radioului Public sunt neconstituționale

CCR: Numirile noilor șefi ai Televiziunii Române și Radioului Public sunt neconstituționale

Numirile noilor șefi interimari ai Televiziunii Române și Radioului Public, de către plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului, au fost declarate neconstituționale, joi, 17 iunie, de către Curtea Constituțională.

Curtea Constituţională a admis joi, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv şi SRR. Prin urmare, aceste numiri făcute de Parlament la Societatea Română de Televiziune şi la Societatea Română de Radiodifuziune sunt neconstituţionale, susține CCR.

„Pentru pronunțarea acestor soluții, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală” – susține CCR, printr-un comunicat de presă.

Potrivit CCR, parlamentarii ar fi încălcat prevederile legii privind organizarea și funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

„Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune”, a transmis CCR.

Pe 11 mai, Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în plenul reunit, numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, pentru o perioadă de şase luni, şi a lui Liviu Popescu în poziţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de şase luni.

Schimbarea conducerilor celor două instituții publice s-a făcut la scurt timp după ce Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale posturilor publice de Radio și Televiziune pentru anii 2017, 2018 și 2019, iar, conform legii, respingerea rapoartelor de activitate ale TVR și Radio România înseamnă demiterile consiliilor de administrație și ale directorilor generali ai celor două instituții publice, Doina Gradea și Georgică Severin.

Numai că, potrivit PSD, care a sesizat, pe 18 mai, Curtea Constituțională, Parlamentul trebuia să declanșeze procedura de numire a unor noi Consilii de Administrație și nu a unor directori interimari.

Astfel, în sesizarea transmisă CCR cu privire la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al SRTv, PSD susţinea că „singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Nimic nu a impiedicat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât niciunul din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”.

Acelaşi argument l-a oferit PSD și în cazul numirii directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate