joi, septembrie 21, 2023
AcasăAdministrație publicăPrefectul Stoica atacă în justiție numirile de directori făcute arbitrar, fără concurs,...

Prefectul Stoica atacă în justiție numirile de directori făcute arbitrar, fără concurs, de primarul Nicușor Dan

Prefectul Capitalei, Alin Stoica (USR PLUS), declară că a început să atace în justiție numirile de directori din aparatul primăriei generale a Bucureștiului făcute de primarul Nicușor Dan prin detașări, și nu prin concurs – informează G4Media.

”Atacăm în contencios administrativ detașările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor. Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la finalizarea concursurilor, ci detașări din rândul consilierilor. Am avut o corespondență pe acestă temă, în care i-am explicat că nu sunt legale, dar a continuat”, a declarat Alin Stoica pentru sursa citată.

Potrivit  prefectului, Codul Administrativ și o hotărâre de guvern prevăd că există câteva modalități de numire în acest funcții: concurs, examen sau numire temporară în funcție până la finalizarea concursului.

”Metoda detașării utilizată în acest caz ocolește regula, singura excepție e numirea temporară. Primarul nu a uzat-o. E vorba de sănătatea aparatului administrativ. Nu poți umple aparatul cu persoane care nu au trecut un concurs, ci doar beneficiază de încrederea demnitarului”, a declarat Alin Stoica pentru G4Media.ro.

Potrivit Libertatea, printre directorii numiți de Nicușor Dan prin detașare din rândul propriilor consilieri sunt Răzvan Aurelian Munteanu (fost consilier al primarilor Chiliman și Tudorache, detașat director al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic), Victor Picu – șef la Direcția de Arhitectură Peisagistică, Marian Dinu – director la Centrul Palatele Brâncovenești, Dan Croitoru – șef la Administrația Cimitirelor.

Deocamdată, prefectul a atacat la secția de contencios administrativ a Curții de Apel București doar o singură numire, dar vor urma și altele.

Pe de altă parte, primarul Capitalei, Nicușor Dan susține că ar fi nejustificată acțiunea prefectului care ar trebui să verifice legalitatea actelor administrative și nu aspecte ce țin de Codul Muncii.

Decizia care ar fi atras intervenția în justiție a prefectului ar fi înlocuirea directorului Administrației Străzilor, care nu a fost capabil să rezolve problema gropilor din Capitală, cu Marian Aurelian Bârgău.

Conflictul dintre prefect și primar este însă mai adânc, iar la baza lui ar sta refuzul constant al primarului Nicușor Dan de a-i delega viceprimarului Horia Tomescu (USR-PLUS) dreptul de semnătură pentru Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), care coordonează cele 19 mari spitale din Capitală.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate