miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiCe a declarat Iohannis despre români, România și UE

Ce a declarat Iohannis despre români, România și UE

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi, în plenul Parlamentului European, la dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, în cadrul căreia susţine o alocuţiune privind viziunea României în legătură cu acest subiect. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că pledează ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate, iar cheia centrală trebuie să rămână unitatea. Klaus Iohannis a subliniat că românii sunt conectaţi la valorile democratice şi şi-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie, că tânăra generaţie crede în Europa şi ea hrăneşte optimismul.

Preşedintele Klaus Iohannis a sosit, la ora 11.00, ora României, la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, fiind întâmpinat de către preşedintele PE, Antonio Tajani. Ceremonia primirii a inclus şi intonarea imnului de stat al României.

”În urmă cu 11 ani, când România se alătura UE, mă simţeam mândru, ca român, că trăiesc acest moment important pentru ţara mea. Summit-ul de la Sibiu va reprezenta un moment de răscruce, este datoria noastră, responsabilitatea noastră, să creionăm viitorul Europei. Mă simt mândru ca cetăţean român şi în egală măsură ca cetăţean european. Este o stare asumată, care întreţine şi dă forţă şi conţinut acestei identităţi. Europa este parte din fibra noastră. O Europă care însumează din diversitatea noastră, clădită pe baza conceptului de unitate în diversitate”, a afirmat preşedintele Iohannis.

De la ora 14.00, Klaus Iohannis şi Antonio Tajani vor susţine o declaraţie de presă comună. Şeful statului va avea apoi o întâlnire cu reprezentanţi ai principalelor grupuri politice din PE, după care va avea o întrevedere cu liderul grupului PPE, Manfred Weber.

Cum vede Iohannis tânăra generație

”2018 este Centenarul României moderne, care înseamnă pentru noi nu atât analize retrospectiv-istorice, cât proiecţii de viitor. Am învăţat lecţii importante trecând prin experienţe neplăcute. Una dintre cele mai importante lecţii este cea a democraţiei. România este o ţară profund ataşată proiectului european. Avem o societate vibrantă şi dinamică, în continuă evoluţie. Suntem o democraţie tânără care are resursele să se perfecţioneze. Românii sunt conectaţi activ la valorile democratice şi şi-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie. Este ambiţia de a depăşi orice obstacol pentru a rămâne ataşaţi de familia europeană. Tânăra generaţie crede în Europa şi se implică în dezbateri privind viitorul nostru. Din entuziasmul acestor tineri remarcabili se hrăneşte şi optimismul nostru”, a subliniat preşedintele.

Despre viitorul Uniunii

”Avem nevoie de o Uniune incluzivă care nu lasă în urmă niciun stat şi niciun cetăţean european. Preşedintele Juncker spunea anul trecut că Europa trebuie să-şi găsească suflul, să respire cu ambii plămâni, cel vestic şi cel estic. Sper că viitorul ne va arăta că Europa are o singur inimă, care bate pentru noi toţi, care ne uneşte de la vest la est şi de la nord la sud, care face ca cetăţenii noştri să se identifice în mod natural ca europeni. Trebuie să ne asumăm acest ideal comun”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El şi-a exprimat încrederea că în noua etapă în care va intra UE începând din 2019 şi pe care România o va pregăti împreună cu celelalte state membre va fi una fructuoasă. ”Sunt încrezător că summitul de la Sibiu din mai 2019 va reprezenta proiecţia unei Uniuni mai democratice. Depinde de puterea, înţelepciunea şi voinţa noastră, state membre, instituţii europene şi cetăţeni europeni ca acest ideal să devină realitate”, a continuat Iohannis.

Președintele vede o redresare a UE

Preşedintele a subliniat că viitorul UE nu se poate edifica decât cu implicarea directă a cetăţenilor europeni şi că îşi doreşte ca summit-ul de la Sibiu să fie un moment de sensibilizare pentru cetăţenii europeni.

”Cetăţenii vor măsuri concrete şi rezultate tangibile. Vor veşti pozitive despre pace, securitate şi prosperitate. Cetăţenii trebuie să vadă că lucrăm pentru a proteja şi consolida simbolurile UE: moneda euro, libertatea de circulaţie, spaţiul Schengen. Cetăţenii noştri au nevoie de mai multă coeziune, iar coeziunea nu este doar ambiţia noilor state membre, ci este o necesitate pentru membrii mai vechi”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

El a precizat că UE se află astăzi într-un moment de redresare economică. ”Am parcurs un drum lung în ceea ce priveşte libertăţile şi oportunităţile. Nu putem să ne imaginăm UE fără piaţa unică şi fără cele patru libertăţi fundamentale. În acelaşi timp, Europa este şi trebuie să rămână un lider pe plan internaţional în multe domenii, în special în ceea ce priveşte evoluţia tehnologică. Europa are capacitatea de a fi lider în conectivitate. Creşterea şi stabilitatea, competitivitatea depind de cât de ambiţioasă este Europa în ceea ce priveşte digitalizarea. Trebuie să adaptăm şi forţa de muncă la cerinţele pieţei. Trebuie să fim conştienţi că transformarea digitală a societăţii nu poate fi înfăptuită fără investiţii serioase în educaţie. Toţi cetăţenii trebuie angrenaţi în aceste evoluţii, trebuie să fie angajamentul nostru”, a adăugat Iohannis.

Libertatea din UE

Klaus Iohannis a menţionat că UE trebuie să recâştige proprii cetăţeni prin întărirea sentimentului lor de securitate aici, acasă, în interiorul UE. ”UE trebuie să rămână un spaţiu de liberă circulaţie, unde tinerii să poată călători, studia. Pentru România, aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv important. Acest demers va contribui semnificativ la consolidarea securităţii”, a subliniat preşedintele.

”Este o onoare şi un privilegiu să mă aflu astăzi în Parlamentul European. UE a fost marcată de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimul deceniu, de provocări multiple, criza financiară, criza migraţiei, atacurile teroriste, ascensiunea mişcărilor populiste. A fost un deceniu în care UE a trebuit să înveţe să se adapteze din mers. UE a căutat o viziune comună”, şi-a început discursul preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că europenii sunt uniţi de identitatea europeană bazată pe valori şi interese comune, iar aceste valori comune trebuie mereu redescoeprite, reapreciate şi repuse în valoare, pentru că universalitatea valorilor stă tocmai în caracterul lor regenerator.

”Avem nevoie de o nouă viziune cu privire la viitorul UE. Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a proiectului european. Cjeia centrală a demersurilor noastre trebuie să rămână unitatea”, a subliniat preşedintele.

Preşedintele a spus că în niciun caz nu se pot repune în discuţie principiile fundamentale pe care proiectul european a fost clădit. El a subliniat că o Europă cu mai multe viteze sau o Europă a cercurilor concentrice nu pot reprezenta soluţii.

”Avem nevoie de o uniune incluzivă, care nu lasă în urmă niciun stat şi niciun cetăţean european”, a afirmat Iohannis.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate