marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiCEDO: Interzicerea prezervativelor cu chipul lui Putin încalcă dreptul la liberă exprimare

CEDO: Interzicerea prezervativelor cu chipul lui Putin încalcă dreptul la liberă exprimare

Compania georgiană Aiisa, care a creat prezervative cu chipul lui Vladimir Putin și a fost sancționată de autorități, a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul împotriva Georgiei, potrivit agenției ucrainene de știri Unian

”Every dick needs protection” au scris georgienii pe un prezervativ reprezentându-l pe dictatorul Putin sub o umbrelă, pentru a marca 10 ani de la declanșarea războiului ruso-georgian. Deși a fost interzis de autorități, prezervativul respectă libertatea de exprimare, a decis CEDO.

Fondatorul companiei, Anania Gachechildaze a intentat un proces împotriva statului la CEDO, în 2018, după ce o instanță georgiană a amendat-o cu 500 GEL (160 dolari) pentru publicitate neetică (imorală) și i-a impus întreruperea producției de prezervative.

Potrivit instanțelor georgiene, imaginile și inscripțiile de pe produsele sexuale ale companiei, care fac referiri la personaje istorice din Georgia sau subiecte religioase, încalcă fundamentele morale. Printre aceste imagini se află și cele ale lui Vadimir Putin și Iosif Stalin.

CEDO a hotărât, în schimb, că în cazul Aiisa autoritățile georgiene au încălcat articolul 10 din Convenția europeană a drepturile omului care prevede următoarele: ”Orice persoană are dreptul la liberă exprimare. Acest drept include libertatea de opinie și libertatea de a primi sau comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere”.

Curtea a explicat faptul că menținând un echilibru legitim între valorile consacrate în Constituția Georgiei și Convenția Europeană și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, deciziile instanțelor generale au fost influențate în mod semnificativ de normele etice impuse de reprezentanții ortodocși ai bisericii georgiene.

Această abordare contrazice standardul stabilit de Curtea Constituțională din Georgia, potrivit căruia „este inadmisibil să se impună norme etice sau viziuni asupra lumii unei anumite persoane sau grup de persoane cu privire la alte grupuri din societate prin intermediul instituțiilor statului, inclusiv a instanței”.

În 2018, compania georgiană a ales să imortalizeze pe prezervativele sale chipul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, pentru a marca împlinirea a 10 ani de la războiul ruso-georgian.

„Noi trebuie să ţinem minte agresiunea rusă şi simbolul ei, Vladimir Putin”, a anunțat atunci, printr-un mesaj citat de presa din Georgia, compania Aiisa.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate