Doctrina de apărare a Rusiei permite utilizarea limitată a armelor nucleare încă de dinainte ca un adversar să răspundă unui atac convențional al Rusiei, pentru a preîntâmpina reacții la o posibilă agresiune, susțin unii analiști militari. Altfel spus, Rusia ar putea folosi prima arme nucleare chiar și pentru a speria un adversar ca nici măcar să nu se mai apere.
Astfel, potrivit unui raport din 2018 al Departamentul apărării din Statele Unite, Nuclear Posture Review, strategia și doctrina Rusiei subliniază potențialul coercitiv și militar al folosirii armelor nucleare. Ea evaluează în mod greșit că amenințarea unei escaladări nucleare sau chiar o primă folosire a lor (n.r. doctrina „first use” – lansarea armelor nucleare înaintea adversarilor) va servi la ”dezescaladarea” unui conflict în termeni favorabili Rusiei”, scrie Hotnews.
Concret, documentul afirmă că „Moscova amenință și face exerciții limitate privind o primă folosire a armelor nucleare, sugerând o așteptare greșită că amenințările nucleare coercitive sau o primă folosire limitată ar putea paraliza Statele Unite și NATO și, prin urmare, ar pune capăt unui conflict în termeni favorabili Rusiei”.
Potrivit aceleiași surse, doctrina de a „escalada pentru a dezescalada provine din presupunerea greșită a Moscovei privind capitularea Vestului în termeni favorabili Moscovei”.
”M-am uitat la doctrina Rusiei. M-am uitat la ce au scris rușii. Nu este escaladare pentru a dezescalada, este escaladare pentru a câștiga. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru” – a afirmat generalul John Hyten, fostul șef al Comandamentului Strategic al Statelor Unite.
Unii analiști au sugerat că liderii ruși vorbesc despre faptul că sunt deschiși față de ideea unei utilizări limitate a armelor nucleare încă de dinainte ca un adversar să răspundă unui atac convențional al Rusiei pentru a preîntâmpina reacții la o posibilă agresiune.
Cu alte cuvinte, Rusia ar putea folosi prima arme nucleare pentru a speria un adversar ca nici măcar să nu se mai apere.
Cele 4 situații în care Rusia ar lansa un atac nuclear
În iunie 2020, președintele rus Vladimir Putin a aprobat o actualizare a „Principiilor de Bază ale Politicilor de Stat ale Federației Ruse privind Descurajarea Nucleară”, un document care afirmă că:
„Federația Rusă consideră armele nucleare ca fiind exclusiv mijloace de descurajare”.
Documentul semnat de Vladimir Putin stipulează cele 4 condiții în care Rusia ar putea lansa arme nucleare:
- „primirea unor date de încredere despre o lansare de rachete balistice ce atacă teritoriul Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
- folosirea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
- atac al unui adversar împotriva unor facilități guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse a căror perturbare ar submina acțiunile forțelor de răspuns nuclear;
- agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale când însăși existența statului este în pericol”.
Duminică, înfuriat de eșecul din Ucraina, dar și de sancțiunile economice al Occidentului, dictatorul paranoic de la Kremlin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare.
El a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ceea ce el a acuzat ca fiind „declarații agresive din partea țărilor NATO”.
”(…)Ordon ministrului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei ruse într-un regim special de alertă pentru luptă”, a declarat duminică dictatorul Putin.