sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia, cea mai importantă contributoare netă de cetăţeni activi în piaţa muncii

România, cea mai importantă contributoare netă de cetăţeni activi în piaţa muncii

România a devenit cea mai importantă contributoare netă de cetăţeni activi în piaţa muncii, în cadrul grupei ţărilor Noii Europe, potrivit Raportului OCDE asupra migraţiei româneşti.„În 16 iulie 2019 fost publicat Raportul OCDE pe 2019 asupra emigraţiei în ţările membre OCDE (36 de ţări dezvoltate, din care 24 europene). Raportul relevă date consistente despre migraţia din România în statele membre OCDE, ţara noastră deţinând a cincea cea mai mare diasporă dintre toate ţările lumii, determinând un impact uriaş al prezenţei diasporei în piaţa europeană a muncii, România a devenit cea mai importantă ţară din grupa ţărilor Noii Europe (cele 13 ţări central şi est-europene aderate la UE după 2004)”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educaţie a PNL.

Astfel că, emigraţia românească a devenit un fenomen social şi economic major, populaţia stabilă a României scăzând de la 22,4 milioane în anul 2000 la 19,5 milioane în 2018. Migraţia către străinătate este responsabilă pentru peste trei sferturi din amploarea acestui fenomen de contracţie demografică.
„Mărimea deosebită a diasporei româneşti plasează România pe locul cinci în lume. OCDE estimează că circa 3,6 milioane de români trăiau, în 2016, în ţări OCDE (circa 97% din totalul emigranţilor români), echivalând cu 17% din totalul populaţiei ţării (total populaţie formată din cei stabili din ţară plus cei emigraţi). Restul de 70 de mii de români emigraţi trăiau în ţări non-OCDE”, a mai spus Marilen Pirtea.
Românii emigraţi în ţările OCDE reprezintă jumătate din populaţia emigrată din întreaga zonă estică, care cuprinde cele şase state: România, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Ucraina.
Italia găzduieşte o treime din emigranţii României (peste un milion de români). Italia este urmată de Germania (680.000 de persoane) şi Spania (573.000 de persoane). Cea mai mare parte din restul emigranţilor români locuiau în Marea Britanie, Statele Unite, Ungaria, Franţa sau Canada. 

Emigranții români în țările europene

„Două treimi din români spun că principalul motiv pentru care au emigrat a fost pentru a se angaja. În medie, între 2015 şi 2017 aproximativ 135.000 de români s-au întors în ţară anual din zonele cu cei mai mulţi emigranţi români (Italia, Germania şi Spania). Îngrijorător este, însă, faptul că emigranţii români au studii prea puţin aprofundate. Diaspora românească este a doua cea mai puţin educată diasporă, după cea a Serbiei, doar un sfert din cei emigraţi (23%) având un nivel înalt de educaţie. În Germania, ponderea emigranţilor români cu studii superioare este cea mai mare (unul din cinci români din Germania), urmată de Canada, Statele Unite şi Marea Britanie”, spune deputatul.
În Italia şi Spania se află segmentul emigranţilor români cu cele mai scăzute studii (mai mult de unul din trei emigranţi români având studii minime, din totalul românilor aflaţi în aceste ţări)”, completează deputatul liberal de Timiş, Marilen Pirtea.

Șomajul relativ printre emigranții români

Cu privire la corelaţia dintre educaţie şi angajabilitate, emigraţia românească este lovită de un fenomen al somajului relativ semnificativ, aproape 325 de mii de emigranţi români fiind fără loc de muncă, adică 13% din total, o cifră dublă faţă de şomajul emigranţilor din ţări vecine cu România (Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Ucraina).
Rata de angajare creşte, însă, se remarcă în raportul OCDE 2019, în corelaţie cu educaţia: 8 din 10 emigranţi români cu studii superioare erau angajaţi, comparativ cu numai 5 din 10 dintre cei cu studii medii. 1 din 4 migranţi români se orientează către ocupaţii elementare, cu calificare slabă (ocupaţii desfăşurate în gospodării, manufactură sau catering).
În privinţa emigranţilor români cu studii superioare, se constată că aceştia au rate înalte de angajare şi sunt supra-calificaţi, mai ales cei din sănătate, ca domeniu în care se află două contingente foarte mari de emigranţi români, cu zeci de mii de asistente şi doctori aflaţi în statele OCDE.
„Putem afirma, fără teama de a greşi, că diaspora românească este atât de importantă în contextul ecosistemului european al muncii şi educaţiei, încât, cu siguranţă, Guvernul României merită să-şi extindă preocuparea faţă de cum trăiesc în alte ţări cele trei milioane de români, cetăţeni europeni activi, pentru care preocupările oficiale ale instituţiilor de stat sunt departe de realităţile şi nevoile demonstrate”, afirmă Pirtea.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate