
Patronul publicației ”Bună Ziua Iași” (BZI), Claudiu Asimionesei, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, într-un caz de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave din municipiul Iași.
”Potrivit unor surse judiciare, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, un notar, un funcţionar public, Alexandru Mustiaţă – fostul arhitect şef din Primăria Iaşi şi Claudiu Asimionesei – patronul publicaţiei „Bună Ziua Iaşi”. Alte şapte persoane sunt cercetate sub control judiciar, printre care doi notari, un avocat şi un fost viceprimar din municipiul Iaşi – scrie Agerpres.
Claudiu Asimionesei, care are statutul de inculpat în acest dosar, a fost reținut în cazul vânzării apartamentelor dintr-un imobil de pe Sărărie, din Cartierul Copou, ridicat pe un teren concesionat în mod fraudulos de Primăria Iași.
El este cel care s-a ocupat de vânzarea apartamentelor din blocul construit, în asociere cu primăria, pentru un sediu de firmă a a unor spații de cazare, tip pensiune.
Claudiu Asimionesei este fiul lui Ghiocel Asimionesei, patronul informal al publicatiei BZI.
În 2005, terenul pe care avea să fie construit un bloc de locuințe a făcut obiectul unui contract de asociere în participațiune între Primăria Municipiului Iași și firma lui Asimionesei, Delta Press Investment SRL.
Deși în 2017 Consiliul Local Iași a aprobat un plan urbanistic zonal pentru ”construire sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”, ulterior s-a construit un imobil de 5 etaje și un etaj tehnic, cu un total de 29 de apartamente, care au început să fie scoase la vânzare.
Între timp, scriu jurnaliștii de la ”Ziarul de Iași”, beneficiarul inițial al contractului cesionase terenul primăriei către o altă firmă deținută de Claudiu Asimionesei, Global Impex Distribution SRL, care a început vânzarea apartamentelor.
Conform aceleiași surse, terenul de 1.351 mp din str. Sărărie 202 figurează în patrimoniul privat al Iaşului cu o valoare de inventar de 566.664 lei. Terenul a fost trecut din domeniul public în domeniul privat printr-o hotărâre a CL din martie 2005 (HCL 84), decizie prin care s-a aprobat şi contractul de asociere în participaţiune.
Ieri, 26 aprilie, DIICOT – Serviciul Teritorial Iași a anunțat efectuarea unui număr de 24 de percheziții domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării.
Conform procurorilor DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituții publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.
De asemenea, a rezultat faptul că activitatea infracţională a fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituții publice.
Conform unor surse, în dosar este vizat și primarul Iașului, Mihai Chirică, aflat pe lista celor ce urmau a fi audiați de anchetatori.