sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiMihai Chirică, primarul Iașului, inculpat într-un nou dosar penal

Mihai Chirică, primarul Iașului, inculpat într-un nou dosar penal

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirică, a fost inculpat de procurorii DIICOT în dosarul concesiunii frauduloase a unui teren către o firmă a clanului Asimionesei din Iași, care patronează publicația ”Bună Ziua Iași” (BZI).

”Surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că Mihai Chirica are calitatea de inculpat în acest dosar, după ce a fost audiat la DIICOT în cursul zilei de luni. El este acuzat de omisiunea sesizării, infracțiune pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă” – scrie Europa Liberă.

Grupul infracțional organizat la nivelul primăriei municipiului Iași, destructurat acum de procurorii DIICOT, constituit pentru a perfecta o afacere imobiliară a patronilor BZI în schimbul protecției și expunerii mediatice favorabile din partea publicației clanului Asimionesei, era compus, pe lângă primarul Chirică, din persoane printre care sunt:

  • Claudiu Asimionesei – patronul BZI și al firmei care a preluat concesiunea terenului primăriei
  • Violeta Asimionesei – mama inculpatului Claudiu și soția lui Ghiocel Asimionesei fostul patron al BZI și actual patron informal al ziarului,
  • Gabriel Harabagiu, fost viceprimar al Iașului și actual city-manager al orașului,
  • lorin-Alexandru Mustiață – fost arhitect-șef al Primăriei Iași
  • Gabriel Ghergheșanu – angajat al Primăriei Iași
  • Victor Gavriluță – inspector GIS Cadastru
  • Ionuț-Răzvan Costin – notar,
  • Iulia Păduraru – notar
  • Irina Iacob – avocat

Potrivit publicației ReporterIS, ”la dosar există stenograma unei ședinte de Consiliu Local în care Răzvan Timofciuc (USR-PLUS) cere rezilierea contractului cu Asimionesei (Global Impex) din cauza schimbării obiectului asocierii. Răspunsul lui Chirica a fost că nu se ia după toți cârcotașii și că el susține investitorii”, adică familia Asimionesei.

Investitorii, respectiv familia Asimionesei, ”au construit un bloc pe un teren primit gratis de la Primarie si au vândut apartamente de un milion de euro.

Aceste ilegalități au permis familiei Asimionesei, care dețin cotidianul BZI, să obțină venituri rapide de peste 1 milion de euro, oferind, la schimb, primarului Mihai Chirica și echipei sale de conducere protecție mediatică și sprijin propagandistic” – scriu jurnaliștii de la ReporterIS.

Inițial, în anul 2005, terenul pe care avea să fie construit un bloc de locuințe a făcut obiectul unui contract de asociere în participațiune între Primăria Municipiului Iași și firma Violetei Asimionesei, Delta Press Investment SRL.

Deși în 2017 Consiliul Local Iași a aprobat un plan urbanistic zonal pentru ”construire sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”, ulterior s-a construit un imobil de 5 etaje și un etaj tehnic, cu un total de 29 de apartamente, care au început să fie scoase la vânzare.

Între timp, beneficiarul inițial al contractului cesionase terenul primăriei către o firmă deținută de Claudiu Asimionesei, Global Impex Distribution SRL, care a început vânzarea apartamentelor. Anul trecut fuseseră vândute 13 apatamente în valoare de aproximativ un milion de euro, cu aproape 2000 de euro mp.

Mihai Chirică, primarul Iașiului, este la al doilea dosar penal. El mai este judecat într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu din vremea în care era viceprimar al municipiului Iași.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate