sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiPoliticăCNN: SUA trimit în Ucraina arme de calibru mic și muniție în...

CNN: SUA trimit în Ucraina arme de calibru mic și muniție în valoare de 60 milioane de dolari

Ultima parte a unui ”pachet de asistență de securitate” al SUA, în valoare de 60 de milioane de dolari, ce conține arme de calibru mic și muniție, vor ajunge în Ucraina săptămâna aceasta, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează CNN.

Președintele Joe Biden a aprobat pachetul de asistență pe 1 septembrie, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Casa Albă. Asistența include elemente letale, cum ar fi rachetele antitanc Javelin, precum și elemente neletale, a spus Kirby.

Pachetul de securitate este gândit pentru a consolida capacitatea de autoapărare a Ucrainei, în special în situația acumulării forțelor ruse în apropierea granițelor țării. SUA au urmărit mișcările cu îngrijorare crescândă, iar oficialii americani au luat legătura cu omologii lor din Europa și NATO pentru a pregăti un răspuns coordonat în cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să invadeze Ucraina.

În acest an, SUA au oferit aproximativ 450 de milioane de dolari în asistență de securitate Ucrainei, a spus Kirby, inclusiv elementele care sosesc în această săptămână. Din 2014, când Rusia a invadat și anexat peninsula Crimeea, SUA au oferit Ucrainei ajutor de peste 2,5 miliarde de dolari.

Marți, Biden l-a avertizat pe Putin, într-o întâlnire virtuală care a devenit uneori tensionată, despre invadarea Ucrainei, iar administrația pregătește o serie de sancțiuni economice dure în cazul în care forțele ruse ar ataca.

Armata SUA ajută și la antrenarea forțelor ucrainene

În noiembrie, aproximativ 150 de membri ai Forței de lucru Gator a Gărzii Naționale din Florida s-au desfășurat în Ucraina ca parte a Grupului Multinațional Comun de Instruire-Ucraina, înlocuind Garda Națională de la Washington. Grupul de antrenament, înființat în 2015, a fost conceput pentru a îmbunătăți capacitățile defensive ale Ucrainei.

Pe lângă Task Force Gator, Comandamentul pentru Operații Speciale Europa are un „rol important” în pregătirea și consilierea forțelor speciale ucrainene prin exerciții, comunicare și coordonare „la fiecare eșalon”, a declarat Pentagonul într-un comunicat marți.

Pentagonul nu a dezvăluit câte forțe speciale se aflau în Ucraina din cauza preocupărilor de securitate operațională.

„Pregătirea cu partenerii noștri ucraineni cultivă încrederea, întărește pregătirea și dezvoltă relațiile, care, la rândul lor, promovează pacea și stabilitatea în întreaga Europă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Anton Semelroth.

Pentagonul nu a intrat în detaliu cu privire la termenele pentru antrenament, operațiuni sau desfășurare și nici nu a spus dacă vreun program s-a schimbat în urma comasării forțelor ruse în apropierea Ucrainei.

Marina din Europa și din regiune operează pe tot continentul pentru antrenament și exerciții, a spus Pentagonul, iar mii de pușcași marini din cadrul Forței Expediționare Marine a II-a vor participa anul viitor la exercițiul bianual de „Cold Response” din Norvegia.

Armata SUA organizează mai multe programe de instrucție în Europa, în țări precum Polonia, Lituania, România, Germania, Țările de Jos și Grecia, în timp ce Brigada a 4-a de Asistență a Forțelor de Securitate are echipe rotative în Georgia, Letonia, Macedonia de Nord, Polonia și România. Brigada 164 de Artilerie de Apărare Aeriană a Gărzii Naționale din Florida se află în Ansbach, Germania, mai scrie CNN.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate