joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiComisia Europeană a dat cel mai dur avertisment României

Comisia Europeană a dat cel mai dur avertisment României

Comisia Europeană a dat cel mai dur avertisment României și i-a cerut să revină pe calea unui proces de reformă în justiţie corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres al statului de drept. 

„Am informat Colegiul comisarilor cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi, şi înseamnă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor care s-au realizat în ultimii ani”, a declarat prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans. 

Acesta a avertizat România și GUvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie.

„Am avut mai multe convorbiri şi întâlniri cu doamna prim-ministru Dăncilă în ultimele două luni pe acest subiect, am reluat discuţiile tehnice pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi am cerut rezultate cât mai urgente. Le-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul de a vorbi nu este suficient, că avem nevoie de acţiuni concrete din partea României şi că acestea trebuie să apară cât mai curând”, a spus Timmermans. 

Oficialul european spune că dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia va trebui să facă ceva concret, cu mijloacele care îi stau la dispoziţie. Cei din Comisia Europeană au declarat în ultima vreme, în mod repetat, că urmăreşte cu îngrijorare ultimele evoluţii legate de statul de drept din România. 

Faptul că justiția merge prost în România a fost confirmat chiar și de Frans Timmermans însuți atunci când acestuia i s-a făcut plângere penală de către o publicație. Dosarul a fost clasat, recent

Reacțiile din România

Pe de altă parte, preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat că reacția Comisiei Europene este cea mai dură reacţie din ultimii doi ani, referindu-se la avertismentele Comisiei Europene privind situaţia Justiţiei din România. 

„Este cea mai dură reacţie a Comisiei Europene din ultimii doi ani, aş putea să spun, şi asta arată că această ţopăială nu mai poate să continue. Ideea că în fiecare săptămână Bruxellesul şi România se uită îngrozite spre şedinţa de Guvern, privind îngrijorate asupra unei posibilităţi de apariţie a acelor ordonanţe de amnistie şi graţiere, această idee nu mai poate să continue. Poziţia Comisiei Europene este una foarte clară şi a fost exprimată neechivoc şi explicit de vicepreşedintele Timmermans, spunând foarte clar că, în cazul în care vor fi date ordonanţe prin care sunt albiţi înalţii funcţionari ai statului român, penalii din funcţii publice, Comisia Europeană va reacţiona. Faptul că PSD şi Liviu Dragnea ne scot din Europa, iată, se confirmă astăzi prin declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene, care spune că va exista o reacţie imediată a CE în cazul în care astfel de ordonanţe vor apărea”, a declarat Dan Barna. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate