Decontarea directă a polițelor RCA ar putea deveni obligatorie în câteva săptămâni, după ce Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea Legii RCA (nr 132/2017) va fi aprobată de către guvern, a declarat ieri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Astăzi, decontarea directă este opțională și este definită, în Legea RCA (art 2.17) ca fiind serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, care se ofertează obligatoriu de către asigurator, iar achiziția acestuia este opțională de către asigurat. Conform noului proiect al Legii RCA, decontarea directă este definită ca fiind„serviciul auxiliar de asigurare constând în acoperirea daunelor propriilor asigurați, care se contractează obligatoriu de către asigurător, respectiv asigurat„.
„Actuala Lege a RCA are hibe şi este rolul propunerii de Ordonanţă de Urgenţă să le rezolve. Hiba fundamentală este că eu, cel care cumpără poliţa de RCA cumpăr ceva ce va fi folosit de altcineva, de un terţ, deci eu în esenţă nu beneficiez de ce cumpăr eu, ca atare nu am niciun interes să cumpăr ceva de bună calitate, ci să iau ceva cât mai ieftin. Atunci ideea de a ne muta pe sistemul de decontare directă – dacă cineva îmi loveşte maşina o repar pe poliţa mea – atunci am interesul să-mi iau o poliţă care să-mi dea încredere că voi primi un serviciu bun de reparaţie” – a declarat Chirițoiu, potrivit Agerpres.
În același timp, susține Chirițoiu, există încă o problemă care trebuie rezolvată prin noua lege, anume aceea a inexistenței unui control, măcar orientativ, asupra costului reparațiilor, în caz de accidente.
„Toţi ne dorim ca preţul RCA să fie cât mai jos, dar costurile pot creşte şi nu există niciun mod de a nu permite excese privind costul reparaţiilor şi atunci acesta este lucrul pe care încercăm să îl remediem şi venim cu preţul de referinţă pentru service-uri, de a pune un preţ orientativ. Nu este un preţ fix, obligatoriu, ci unul orientativ, care să dea totuşi companiilor de asigurare posibilitatea să limiteze costurile lor, ce au de plătit către service-uri. Deci nu va fi o plafonare a preţului, ci un indicator care să orienteze cumva piaţa şi să dea o orientare şi instanţelor în momentul în care apreciază litigiile dintre prestatorii de servicii şi cei care trebuie să plătească”, a mai spus președintele Consiliuluii Concurenței.
Potrivit art.2 al proiectului de HG, decontarea directă între asigurătorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
- accidentele auto se produc pe teritoriul României;
- vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
- prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule;
- ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor.
Doar în cazurile ”în care se indeplinesc în mod cumulativ condițiile prevăzute mai sus persoana prejudiciată avizează dauna la propriul asigurator RCA” – se mai spune în textul proiectului.
Proiectul Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, poate fi consultat mai jos:
proiectOUGmodifRCA26012021Foto: investigative-report.ro