sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiRaport OMS privind originea virusului SARS-CoV-2: Nu este clar încă de unde...

Raport OMS privind originea virusului SARS-CoV-2: Nu este clar încă de unde a apărut și nici cum s-a transmis la om

Experții echipei internaționale de experți ai OMS, însărcinați să clarifice modul în care s-a răspândit la om virusul SARS-Cov-2, au terminat un raport pe care l-au dat publicității marți, dar care conține mai multe întrebări decât răspunsuri, informează New York Times.

Echipă internațională comună a fost formată din 17 experți chinezi și 17 experți din alte țări, OMS, Rețeaua Globală de Alertă și Răspuns la Epidemie (GOARN) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie până în 10 februarie 2021, în orașul Wuhan.

”De luni de zile, oamenii de știință, politicienii și alții din afara Chinei au promovat teoria conform căreia virusul ar fi putut apărea ca urmare a unui accident de laborator în China. În timp ce mulți experți se îndoiesc de această teorie, ei au îndemnat echipa OMS să investigheze riguros această variantă. Raportul respinge teoria scurgerilor de laborator, numind-o „extrem de puțin probabilă”. Experții își bazează în mare parte concluziile pe conversațiile cu oamenii de știință din Wuhan” – se susține în materialul citat.

Cu toate acestea, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, se îndoiește de această concluzie, spunând că este nevoie de investigații suplimentare și că este dispus să trimită o altă echipă de experți pentru a clarifica acest aspect.

„Nu cred că această evaluare a fost suficient de extinsă. Vor fi necesare date și studii suplimentare pentru a ajunge la concluzii mai solide. Deși echipa a ajuns la concluzia că o scurgere de laborator este cea mai puțin probabilă ipoteză, aceasta necesită investigații suplimentare, posibil cu misiuni suplimentare care implică experți specialiști, pe care sunt gata să le desfășor , a spus el marți, într-un informare adresată statelor membre cu privire la raport.

Nu se cunoaște cu exactitate de unde a pornit pandemia

Experții au declarat că oficialii de la Institutul de Virologie din Wuhan, care găzduiește un laborator de ultimă generație cunoscut pentru cercetările sale asupra coronavirusurilor de lilieci, i-au asigurat că nu manipulează niciun virus care pare să fie strâns legat de coronavirusul care a provocat recenta pandemie, conform notelor de ședință incluse în raport.

Raportul a menționat că un laborator separat condus de Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din Wuhan s-a mutat la sfârșitul anului 2019 într-o nouă locație lângă piața de vânzare cu ridicata a fructelor de mare Huanan din Wuhan, unde au apărut multe cazuri timpurii de Covid-19. Echipa de experți a spus că pare să nu existe nicio legătură între cele două locații suspectate a fi la originea declanșarii pandemiei, scriind că laboratorul nu a raportat „întreruperi sau incidente cauzate de mutare” și că nu a făcut cercetări asupra coronavirusurilor.
Concluzia a fost pusă însă, de critici, pe seama faptului că echipa de experși ar fi preluat poziția oficială chineză și nu ar fi investigat cu atenție afirmațiile oficialilor de la laboratorul din Wuhan.
Astfel, Raina MacIntyre, care conduce programul de biosecuritate la Institutul Kirby al Universității din New South Wales din Sydney, Australia, a declarat că raportul pare să respingă ideea unei scurgeri de laborator „fără dovezi puternice”. „Un accident de laborator este cu siguranță o posibilitate”, a spus ea.
Nu s-a identificat veriga lipsa a transmiterii coronavirusului la om
O altă concluzie ar fi aceea că virusul Sars-Cov-2 ar fi apărut probabil de la lilieci înainte de a ajunge la oameni printr-un animal intermediar, fără a fi putut fi identificată specia animalului respectiv, sau locul în care s-ar fi produs acest transfer.
”Coronavirusul SARS-CoV2, care provoacă boala COVID-19, s-a transmis la oameni de la un animal, iar răspândirea sa a început cu cel mult o lună sau două înainte de a fi descoperit, în decembrie 2019” – se arată în raport.
Schema transmiterii directe d
Despre această ipoteză, a transmiterii printr-o specie intermediară, considerată de raport drept cea mai plauzibilă, experții amintesc că datele genomice colectate de la animale arată că noul coronavirus care provoacă COVID-19 este mai înrudit cu cel găsit la lilieci şi pangolini, fapt ce duce la concluzia că aceste mamifere ar putea fi considerate drept rezervoare naturale.
RAPORT OMS: Schema transmiterii SARS-COV-2 printr-o gazdă intermediară
RAPORT OMS: Schema transmiterii SARS-COV-2 printr-o gazdă intermediară
Numai că și aici sunt neclarități deoarece ”niciunul dintre virusurile identificate la aceste specii nu este suficient de asemănătoare cu SARS-CoV-2 pentru a putea fi considerate progenituri directe”, se explică în raport.

Echipa de experți oferă o listă lungă de recomandări pentru cercetări suplimentare: mai multe testări ale animalelor sălbatice și a animalelor din China și Asia de Sud-Est, mai multe studii privind primele cazuri de Covid-19 și mai multe verificări ale pistelor ce vizează fermele din piețele din Wuhan.

Nu este insă clar dacă China, care a împiedicat în mod repetat ancheta OMS, va coopera, știut fiind că oficialii chinezi au încercat să mute atenția cercetărilor în altă parte, sugerând că virusul ar fi putut apărea în Statele Unite sau în alte țări.

Raportul comun al OMS privins studiul apariției virusului SARS-COV-2
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate