Experții echipei internaționale de experți ai OMS, însărcinați să clarifice modul în care s-a răspândit la om virusul SARS-Cov-2, au terminat un raport pe care l-au dat publicității marți, dar care conține mai multe întrebări decât răspunsuri, informează New York Times.
Echipă internațională comună a fost formată din 17 experți chinezi și 17 experți din alte țări, OMS, Rețeaua Globală de Alertă și Răspuns la Epidemie (GOARN) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie până în 10 februarie 2021, în orașul Wuhan.
”De luni de zile, oamenii de știință, politicienii și alții din afara Chinei au promovat teoria conform căreia virusul ar fi putut apărea ca urmare a unui accident de laborator în China. În timp ce mulți experți se îndoiesc de această teorie, ei au îndemnat echipa OMS să investigheze riguros această variantă. Raportul respinge teoria scurgerilor de laborator, numind-o „extrem de puțin probabilă”. Experții își bazează în mare parte concluziile pe conversațiile cu oamenii de știință din Wuhan” – se susține în materialul citat.
Cu toate acestea, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, se îndoiește de această concluzie, spunând că este nevoie de investigații suplimentare și că este dispus să trimită o altă echipă de experți pentru a clarifica acest aspect.
„Nu cred că această evaluare a fost suficient de extinsă. Vor fi necesare date și studii suplimentare pentru a ajunge la concluzii mai solide. Deși echipa a ajuns la concluzia că o scurgere de laborator este cea mai puțin probabilă ipoteză, aceasta necesită investigații suplimentare, posibil cu misiuni suplimentare care implică experți specialiști, pe care sunt gata să le desfășor , a spus el marți, într-un informare adresată statelor membre cu privire la raport.
Nu se cunoaște cu exactitate de unde a pornit pandemia
Experții au declarat că oficialii de la Institutul de Virologie din Wuhan, care găzduiește un laborator de ultimă generație cunoscut pentru cercetările sale asupra coronavirusurilor de lilieci, i-au asigurat că nu manipulează niciun virus care pare să fie strâns legat de coronavirusul care a provocat recenta pandemie, conform notelor de ședință incluse în raport.


Echipa de experți oferă o listă lungă de recomandări pentru cercetări suplimentare: mai multe testări ale animalelor sălbatice și a animalelor din China și Asia de Sud-Est, mai multe studii privind primele cazuri de Covid-19 și mai multe verificări ale pistelor ce vizează fermele din piețele din Wuhan.
Nu este insă clar dacă China, care a împiedicat în mod repetat ancheta OMS, va coopera, știut fiind că oficialii chinezi au încercat să mute atenția cercetărilor în altă parte, sugerând că virusul ar fi putut apărea în Statele Unite sau în alte țări.
Raportul comun al OMS privins studiul apariției virusului SARS-COV-2