sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiConsiliul UE a aprobat participarea Canadei, Norvegiei și a Statelor Unite la...

Consiliul UE a aprobat participarea Canadei, Norvegiei și a Statelor Unite la proiectul PESCO ”Mobilitatea militară”

Statele Unite, Canada și Norvegia, membre NATO, au primit aprobarea Consiliului Uniunii Europene de a participa la proiectul PESCO ”Mobilitatea militară”, care permite circulația nestânjenită a personalului militar și a mijloacelor miltare în întreaga Uniune Europeană,  acţiuni considerate de NATO drept cruciale în cazul unui conflict cu Rusia.

”În urma cererilor transmise de Canada, Norvegia și, respectiv, Statele Unite ale Americii de a participa la proiectul PESCO „Mobilitatea militară”, Consiliul a adoptat astăzi decizii pozitive prin care coordonatorul acestui proiect, Țările de Jos, a fost autorizat să invite cele trei țări. Canada, Norvegia și Statele Unite ale Americii vor fi primele state terțe care vor fi invitate să participe la un proiect PESCO” – informează joi Consiliul Europei printr-un comunicat de presă.

”Astăzi, Consiliul a aprobat participarea SUA, a Canadei și a Norvegiei la proiectul PESCO „Mobilitatea militară”. Cunoștințele lor de specialitate vor contribui la proiect și, astfel, la îmbunătățirea mobilității militare în interiorul și în afara UE. Domeniul acesta constituie o prioritate comună și este de interes comun în relațiile noastre transatlantice. Acest lucru va spori eficiența apărării UE și va contribui la consolidarea securității noastre” – a declarat Joseph Borell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica europenaă din cadrul CE.

”Este un proiect important, nu numai pentru Uniunea Europeană, ci şi pentru NATO. Va fi un salt cuantic în termeni de cooperare concretă”, a subliniat ministrul apărării german, Annegret Kramp-Karrenbauer – citat de Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat și el decizia miniştrilor europeni ai apărării.

”Aliaţii non-europeni joacă un rol esenţial în protecţia şi apărarea Europei. Chiar în momentul în care vorbim, desfăşurăm mii de soldaţi în cadrul unui exerciţiu al NATO în România. Acest lucru arată cum ne mobilizăm trupele şi cum suntem capabili să le desfăşurăm în întreaga Europă”, a declarat Stoltenberg, care a precizat că la exerciţiul respectiv iau parte şi militari din Regatul Unit, SUA şi Turcia.

Proiectul PESCO „Mobilitatea militară” este o platformă strategică care permite circulația rapidă și nestânjenită a personalului militar și a mijloacelor militare în întreaga UE, pe cale ferată, rutieră, aeriană sau maritimă. Acest lucru este important pentru securitatea și apărarea UE, pentru pregătirea și reziliența sa, precum și pentru misiunile și operațiile PSAC ale UE.

La 5 noiembrie 2020, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2020/1639 de stabilire a condițiilor generale pentru invitarea, în mod excepțional, a statelor terțe să participe la proiecte individuale în cadrul PESCO.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate