luni, octombrie 25, 2021
AcasăAgenda ZileiConsultări la Cotroceni: Care sunt doleanțele partidelor

Consultări la Cotroceni: Care sunt doleanțele partidelor

Tocmai s-a terminat sesiunea de consultări la Cotroceni, iar partidele care au fost invitate să discute cu președintele și-au exprimat doleanțele. 

PNL în consulări la Cotroceni

Liberalii vor susţine decizia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la desemnarea noului prim-ministru şi vor încerca să strângă o majoritate, a declarat Ludovic Orban.

„Am prezentat preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, mandatul delegaţiei, decizia BEx. Aşteptăm decizia preşedintelui şi, aşa cum am hotărât astăzi, PNL va susţine decizia preşedintelui. Avem încredere în preşedintele României, între preşedintele României şi PNL există un parteneriat pentru România şi avem convingerea că preşedintele României va lua decizia corectă, pe care noi o vom susţine. Avem încredere că preşedintele va lua cea mai bună decizie pentru România”, a spus Orban la Palatul Cotroceni.

PSD, după consultări la Cotroceni

Social-democraţii nu intenţionează să voteze un guvern minoritar al PNL, a declarat preşedintele interimar al PSD care a spus că va susține un guvern de specialiști sau unul de uniune națională.

„Noi am spus că dacă se vine cu un prim-ministru şi un guvern în integralitatea sa de specialişti, PSD nu are nimic împotrivă să îl voteze, pe perioada până la alegerile la termen, constituţionale. Asta înseamnă că nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL. De data aceasta, am luat doar doar act de dorinţa preşedintelui şi a Partidului Naţional Liberal de a prelungi această criză. Data trecută am venit cu o soluţie concretă de a opri criza politică. Astăzi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialişti în integralitatea sa sau un guvern de uniune naţională. Ţinând cont că preşedintele României s-a antepronunţat asupra unui guvern de uniune naţională, dar şi de o propunere de prim-ministru din partea PSD, am înştiinţat preşedintele României, astăzi, că nici nu aveam de gând – cum nu am avut de gând nici prima oară – să venim cu o propunere de prim-ministru al PSD. Nici măcar în componenţa guvernului să fie membri ai PSD sau membri Pro România. Decizia preşedintelui şi a PNL a fost de a prelungi această criză”, a declarat Ciolacu.

USR în vrea premier pe Dacian Cioloș

Potrivit lui Dan Barna, USR și-a exprimat dorinţa de a participa la guvernare în măsura în care se va forma o majoritate şi a afirmat că alianţa USR-PLUS l-a propus premier pe Dacian Cioloş.

„Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în România este o criză politică reală şi acută care dovedeşte că soluţia pe care preşedintele a susţinut-o, aceea de a crede că PNL poate să rezolve singur la guvernare şi în Parlament, s-a dovedit o soluţie care nu a funcţionat. În momentul de faţă este nevoie de o colaborare onestă şi consistentă mai largă pentru a putea scoate România din criză, din această perspectivă USR şi-a exprimat foarte clar disponibilitatea şi dorinţa de a participa la guvernare în măsura în care se va constitui o majoritate necesară în Parlament, vorbim de o participare la guvernare asumată, cu miniştri, o participare în care să putem să implementăm politicile pe care USR şi alianţa USR-PLUS le susţin în spaţiul public”, a spus Barna.

Participarea la guvernare presupune ca premierul desemnat să aibă ca obiectiv al programului de guvernare ordonanţa pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Dacă Dacian Cioloş va fi nominalizat, cu siguranţă programul de guvernare pe care alianţa îl va propune în Parlament va avea ordonanţa pentru alegerea primarilor în două tururi ca prim obiectiv al acelui Guvern”, a susţinut preşedintele USR. Barna a indicat că alianţa USR-PLUS l-a propus premier pe Dacian Cioloş.

UDMR vrea guvern monocolor

Uniunea susţine un guvern de coaliţie şi nu doreşte alegeri anticipate, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. 

„Cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, un guvern care e mai mult decât un guvern PNL, un guvern minoritar. Nu susţinem ideea unui guvern tehnocrat şi nu credem că un guvern minoritar monocolor ar rezista prea mult”, a declarat Hunor.

PMP îl vrea pe Cristian Diaconescu premier

PMP a intrat și el la consultări cu președintele țării și după consultări, liderul PMP, Eugen Tomac, a anunţat că formaţiunea sa îl propune pentru funcţia de premier pe Cristian Diaconescu.

„PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana lui Cristian Diaconescu. Considerăm că avem dreptul să solicităm această funcţie”, a spus Tomac.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate