sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAgenda ZileiCSAT/ Coronavirus: România va suplimenta măsurile de control la frontieră

CSAT/ Coronavirus: România va suplimenta măsurile de control la frontieră

În cazul epidemiei de coronavirus din Europa, România va suplimenta măsurile de control la frontieră, a declarat preşedintele Klaus Iohannis după ședința din CSAT.

„Până în acest moment nu avem confirmat niciun caz de infecţie cu acest virus în România. Chiar acum câteva minute am primit şi rezultatele din Gorj, care sunt negative, deci nu avem nicio persoană confirmată cu coronavirus în România. Dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat, pentru că ne confruntăm cu o urgenţă medicală globală. Din analiza făcută în cadrul şedinţei CSAT, s-a constatat că instituţiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea”, a spus şeful statului.

Printre măsurile care s-au luat în CSAT se numără și suplimentarea măsurilor de control.

„Am hotărât ca pe lângă măsurile deja stabilite să fie suplimentate măsurile de control, pentru identificarea potenţialilor bolnavi cu afecţiuni respiratorii şi prevenirea infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială şi aeriană”, a mai spus Iohannis.

Ministerul Sănătăţii va asigura personalul medical necesar în aceste puncte de trecere a frontierei, cu specialişti din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică, inclusiv prin detaşare din alte judeţe şi unităţi sanitare. Mai mult, Iohannis a atras atenţia că în eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus pe teritoriul României este esenţială protecţia personalului medical care ia contact cu persoanele infectate, iar autorităţile trebuie să asigure personalului medical toate dotările necesare, inclusiv echipamentul de protecţie.

CSAT/ Coronavirus: Măsurile de control la frontieră, suplimentate

În şedinţa CSAT a fost luată decizia alocării de către Guvern a resurselor financiare pentru achiziţia de echipamente individuale de protecţie, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă şi medicamente.

„Conform evoluţiei de până acum în ţările afectate, persoanele care pot dezvolta complicaţii în urma contractării coronavirusului sunt în special vârstnicii. Ca atare, o atenţie specială trebuie acordată protejării acestei categorii mai vulnerabile. Trebuie să îşi intensificăm eforturile de comunicare în ceea ce priveşte coronavirusul, urmând să fie implementată cât mai rapid, probabil de mâine dimineaţă, linia telefonică gestionată de Ministerul Sănătăţii dedicată apelanţilor care solicită informaţii referitoare la infecţia cu noul virus”, a mai spus Iohannis.

Mai mult, acesta le-a cerut tuturor decidenţilor membri ai CSAT să rămână la cel mai înalt nivel de implicare şi vigilenţă.

„Este esenţial să tratăm pericolul cu care ne confruntăm cu maximă responsabilitate, dar şi cu calm. Sunt necesare eforturi concentrate, în continuare, pentru asigurarea măsurilor preventive, dar şi a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor cazuri de infecţie pe teritoriul României, atât din partea autorităţilor centrale, cât şi din partea instituţiilor de specialitate de la nivel judeţean şi local”, a afirmat Iohannis.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate