luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiContrabanda cu țigarete - sub 11%. Record istoric de scădere a pieței...

Contrabanda cu țigarete – sub 11%. Record istoric de scădere a pieței negre

Pentru prima dată în ultimul deceniu, contrabanda cu țigarete a scăzut sub 11% din totalul consumului, iar comerțul ilegal cu țigarete s-a redus abrupt în septembrie la 10,5%, cu 3,2 p.p. mai puțin față de iulie, potrivit cercetării Novel.

„Contrabanda cu țigarete înregistrează cel mai scăzut nivel din 2008, anul în care compania Novel Reasearch a demarat cercetarea și monitorizarea periodică a fenomenului. Scăderea s-a produs pe fondul reducerii accentuate a „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre), cu 12,6 p.p., cu toate că ponderea se menține ridicată (49,3%). Din punct de vedere al distribuției pe regiuni, nord-est rămâne și în septembrie cea mai afectată de comerțul ilegal, deși se află în scădere cu 0,9 p.p. până la 28,6%. Cea mai mare scădere se înregistrează în regiunea de sud-vest, unde piața neagră s-a redus cu 9,4 p.p., până la 12,9%. Scăderi semnificative sunt notate și în vest (6 p.p. până la 15,8%) și nord-vest (5,4 p.p. până la 7,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

România a înregistrat cel mai scăzut nivel al contrabandei din ultimul deceniu, iar asta se datorează în primul rând eforturilor autorităților care au oprit, în primele nouă luni ale anului, cu 60% mai multe țigarete de contrabandă să ajungă pe piața neagră decât în aceeași perioadă a lui 2018, dar și campaniilor naționale de informare desfășurate de către companiile legale.

„Acest rezultat, care înseamnă în primul rând mai mulți bani la bugetul statului, poate fi pierdut rapid prin introducerea unor măsuri extreme precum interzicerea expunerii țigărilor legale la comercianții corecți și introducerea unei noi taxe asupra produselor din tutun, așa cum propune o inițiativă legislativă aflată în dezbatere. Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă British American Tobacco care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice, British American Tobacco.

Contrabanda cu țigarete – sub 11%

„Autoritățile române au continuat și în ultimele două luni să deruleze operațiuni complexe și de amploare. La scăderea contrabandei au contribuit nemijlocit măsurile decise la nivel politic în țările vecine, închiderea magazinelor Duty Free pe linia de demarcație cu Transnistria, reorganizarea vamală din Ucraina, dar și descoperirea unor mari fabrici ilegale care produceau ”cheap whites” în Bulgaria și Slovenia, ceea ce a dus la scăderea ofertei și creșterea prețurilor pe piața neagră din România. JTI continuă să sprijine eforturile autorităților prin donații pentru echipele canine ale Vămii și campanii publice anti-contrabandă”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

În această lună continuă, în parteneriat cu ANAF, Direcția Generală a Vămilor (DGV), Poliția de Frontieră, Poliția Română, campania „Contrabanda este crimă organizată”, în județele de granită și în București.

„Studiul Novel notează reducerea contrabandei a patra oară consecutiv, așadar pentru prima dată comerțul ilicit cu țigarete se află pe un trend real de scădere. Procentul de 10,5% se înscrie în nivelul mediu al pieței negre înregistrat în Uniunea Europeană, nivel la care comerțul ilicit s-a mai situat în România în 2005, înaintea introducerii taxei pe viciu.În ultima perioadă au fost capturate zeci de tone de tutun de contrabandă, milioane de țigarete, dispozitive artizanale de prelucrare, au fost destructurate grupuri infracționale. Eforturile susținute ale autorităților și contextul din țările vecine au condus la acest succes pentru economia și societatea românească. Sperăm ca în lunile următoare, de iarnă, când de obicei contrabanda crește, acest nivel de sub 11% să se mențină”, a declarat Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România.

Record istoric de scădere a pieței negre

„Ultimele luni au scos în evidență eforturi fără precedent ale autorităților implicate în lupta împotriva comerțului ilicit cu produse din tutun. Acestea au capturat într-o singură acțiune, 440 de mii de pachete de țigarete de contrabandă, având o valoare de piață de peste 1,3 milioane de euro. Peste 2 tone de tutun tăiat au fost capturate într-un depozit părăsit aproape de granița cu Serbia, având o valoare de piață de aproape o jumătate de milion de euro.” a declarat Nikos Nikiforidis, Director General, Imperial Tobacco România, Grecia și Cipru.

Autoritățile au capturat lângă Arad, o altă cantitate de peste 200 de mii de pachete de țigarete de contrabandă, cu o valoare de peste 800 de mii de euro.

Acestea sunt doar câteva exemple de acțiuni de succes desfășurate de autorități, într-o perioadă scurtă de timp. În toate aceste acțiuni pentru combaterea traficului ilicit cu țigarete, autoritățile au investit resurse importante, atât materiale cât și umane. De aceea, autoritățile implicate în combaterea comerțului ilicit cu tutun trebuie susținute în efortul lor, de resurse venite de la bugetul de stat și de politici fiscale echilibrate și transparente.

„Acest nivel scăzut, fără precedent, al contrabandei este rezultatul unor actiuni de cooperare desfășurate la frontierele României, atât în plan intern, cât şi internațional, iar pentru menţinerea lui ne propunem să continuăm acțiunile, în parteneriat cu autoritățile similare din țările vecine, cu instituțiile abilitate locale, precum și cu mediul privat. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2019, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării aproximativ 3,4 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 35 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun,” a declarat șeful Poliției de Frontieră, chestor general de poliţie Ioan Buda.

Faptul că nivelul contrabandei a ajuns la cea mai mică valoare din 2008 arată că acțiunile desfășurate împreună cu celelalte agenții de aplicare a legii și partenerii din mediul privat au fost eficiente.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulți ani.

Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, este necesară intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria și Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” și tutun brut, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate