În urma bombardării de către forțele israeliene a peste 20 de instituții mass-media din Fâșia Gaza, organizația Reporters Sans Frontieres (RSF) a cerut, duminică, procurorului șef al Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, să stabilească dacă aceste atacuri constituie crime de război.
”Săptămâna trecută, birourile a 23 de instituții mass-media locale și internaționale au fost distruse de bombardamentele israeliene. Sâmbătă, 15 mai, au fost distruse birourile agenției americane de știri Associated Press (AP) și al canalului de televiziune Al-Jazeera, aflate într-o clădire cu 13 etaje, pulverizată de rachetele israeliene” – a anunțat, duminică, RSF.
Potrivit secretarului general al RSF, Christophe Deloire, a viza în mod intenționat mass-media este o crimă de război.
”Prin distrugerea intenționată a mijloacelor de informare în masă, IDF (forțele armate israeliene) nu numai că provoacă daune materiale inacceptabile redacțiilor, ci împiedică, în special, mediatizarea unui conflict care afectează în mod direct populația civilă. RSF cere procurorului Curții Penale Internaționale să stabilească dacă bombardamentele israeliene constituie crime de război”.
Primele atacuri împotriva presei palestiniene au avut loc în noaptea de 11-12 mai, și au vizat turnul Al-Jawhara care găzduia birourile a 14 instituții de presă din Fâșia Gaza, inclusiv ale cotidianului Palestine și ale canalului de televiziune Al-Araby.
Joi, 13 mai, a fost distrus și turnul Al Shorouk, precum și sediile celor șapte instituții mass-media care se aflau acolo, în special grupul de radio și televiziune Al-Aqsa.
Pe 15 mai, a fost spulberat de bombardamente și cladirea în care se aflau birourile AFP și Al-Jazeera.
Armata israeliană a susținut că aceste atacuri au vizat depozitele de arme ale Hamas, ascunse în clădiri civile.
Potrivit Reporters sans Frontieres, Israelul ocupă locul 86 în Clasamentul Mondial al Libertății Presei pe 2021.