vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăCsaba Borboly, despre Ziua Limbii Române: Cel mai frumos mod prin care...

Csaba Borboly, despre Ziua Limbii Române: Cel mai frumos mod prin care putem sărbători ziua unei limbi este prin a învăța să o vorbim corect

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române în care vorbeşte despre importanţa cunoaşterii limbii române de către copiii şi tinerii maghiari şi subliniază că cel mai frumos mod prin care putem sărbători ziua unei limbi este prin a învăţa să o vorbim corect.

”31 august este ziua în care sărbătorim limba română, și consider că este un moment oportun în care să revin asupra importanței înțelegerii și cunoașterii limbii române de către copiii și tinerii maghiari. Am sprijinit de-a lungul timpului demersurile care să faciliteze învățarea limbii române prin finanțarea de tabere în care copiii români și maghiari să comunice prin joc și bunăvoie, susțin în permanență adaptarea programei școlare și găsirea unor metode de predare eficiente prin intermediul grupului de lucru înființat în cadrul consiliului județean, astfel încât vocea comunității să se facă auzită la București” – a scris Borboly Csaba pe pagina sa de Facebook.

Comunicarea într-o limbă, afirmă el, ne ajută să ne cunoaștem unii pe ceilalți, să ne înțelegem și să conviețuim în respect, fiind o punte de legătură între comunitățile multilingvistice.

”Totodată, înțelegerea și vorbirea unei limbi oferă oportunități de dezvoltare individuală, de descoperire a culturii fără ca bariera lingvistică să fie pusă, de aceea, consider că, învățarea limbii române este un drept și nu o obligație. Pentru a beneficia de acest drept, copiii și tinerii de altă etnie trebuie să conștientizeze că este importantă cunoașterea limbii române, și noi, cei care formăm opinii și avem puterea de a influența anumite decizii, suntem datori să le facilităm accesul la învățare prin punerea bazelor unor metode adaptate lor. Cel mai frumos mod prin care putem sărbători ziua unei limbi este prin a învăța să o vorbim corect, și pentru a realiza acest lucru, limba trebuie înțeleasă” – a mai spus Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și al Organizației Teritoriale Ciuc a UDMR.

About The Author

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate