miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiCum a fost prins ultimul Naș al Mafiei siciliene, deși nimeni nu...

Cum a fost prins ultimul Naș al Mafiei siciliene, deși nimeni nu l-a turnat vreme de 30 de ani

Matteo Messina Denaro, ultimul mare cap al Mafiei siciliene, a fost identificat și apoi arestat de polițiștii italieni, după 30 de ani de căutări neîntrerupte, pentru că a fost trădat. Nu de oameni, ci de propriul său corp.

În vârstă de 60 de ani, Denaro a fost săltat de carabinieri și apoi arestat în data de 16 ianuarie, spre stupoarea localnicilor din micuțul orășel sicilian Campobello di Mazara cu doar 11.000 de suflete, relatează Reuters.

Codul tăcerii, Omerta, a fost cel care l-a ajutat trei decenii pe Denaro să se ascundă de oamenii legii, deși locuia nu departe de casa mamei sale.

Când Salvatore Catalano a descoperit că bossul Cosa Nostra stătea lângă el a fost șocat. Fratele lui Catalano, Agostino, a fost unul dintre polițiștii uciși în atentatul cu bombă din 1992 alături de procurorul anti-Mafia Paolo Borsellino, atentat despre care procurorii spun că ar fi fost gândit de Messina Denaro.

”Sunt mânios, acum că am aflat că tot timpul el a fost aici, iar eu nu l-am recunoscut”, a declarat Catalano pentru Reuters.

Denaro, despre care se spune că ar fi ucis peste 50 de persoane, inclusiv femei însărcinate, s-a lăudat la un moment dat că a umplut un „cimitir” de victime. În 1993 el ar fi ajutat la organizarea răpirii unui băiat de 12 ani, Giuseppe Di Matteo, cu scopul de a-l convinge pe tatăl lui să nu furnizeze probe împotriva Mafiei. Băiatul ar fi fost ținut în captivitate doi ani, după care a fost strangulat și ars în acid.

Cel mai căutat om din Italia își făcea cumpărăturile la supermarket

Povestea capturării bossului din Cosa Nostra este demnă de scenariul unui film. Ultima apariție a lui Denaro fusese confirmată în 1993, ceea ce a făcut extrem de dificilă identificarea ulterioară de către polițiști a celui mai căutat om din Italia. Aparent, el ducea o viață normală, făcând cumpărături în oraș, la supermarketul local, au declarat autoritățile.

Procurorii spun că vânătoarea lui Denaro a fost îngreunată de o neobișnuit de puternică loialitate a membrilor clanului mafiot din vestul Siciliei.

Jurnaliștii de la Reuters au intervievat zeci de oameni pe străzile din Campobello și din orășelul învecinat Castelvetrano, precum și procurori și polițiști care au ajutat la prinderea Nașului.

Declarațiile au scos la iveală zidul de nepătruns pe care Omerta l-a ridicat în jurul lui Denaro, deși în alte zone ale Siciliei codul tăcerii a mai fost încălcat, motiv pentru care presa italiană l-a numit ”ultimul Naș”.

”Am arestat cel puțin 200 de oameni care aveau legături cu el. Unul singur a decis să colaboreze cu justiția”, a declarat Roberto Piscitellor, un procuror care a încercat să îl captureze pe Messina Denaro între anii 1996 – 2008, precizând că în alte provincii din Palermo sau Agrigento ”5 din 10 arestați devin turnători”.

În final, nu apropiații l-au trădat pe Messina Denaro, ci propriul său corp.

Informația care l-a dat de gol

Polițiștii au dezvăluit că au reușit să îl prindă după ce au ascultat înregistrări în care rudele lui spuneau că Denaro are cancer la gât.

Anchetatorii suspectau de mult timp că el trăiește în Sicilia și, cercetând documentele medicale, au constatat că un pacient cu cancer la gât pe nume Andrea Bonafede fusese operat în orășelul Mazara del Vallo în timp ce telefonul său mobil îl plasa în cu totul altă parte a insulei.

Investigatorii au avut astfel o ”primă confirmare semnificativă” că Messina Denaro s-ar putea ascunde sub o identitate falsă, se arată în documentele din dosar studiate de Reuters. Informația sugera că pacientul nu era adevăratul Andrea Bonafede, care se presupunea că se află la locul propriului său telefon.

Pacientul suspect urma să se prezinte pentru chemoterapie de rutină la Palermo, la data de 16 ianuarie.

Foto: Facebook / Sandro Greco Tre (Selfie cu un infirmier)

Polițiștii au încercuit clinica în așteptarea bolnavului. Odată prins, acesta a recunoscut imediat care este adevărata sa identitate, dar a dat de înțeles că nu va dezvălui nimic despre crimele comise. ”Am un cod de onoare”, ar fi spus el la prima întâlnire cu magistrații, conform unei declarații aflate la dosar, făcând trimitere la Omerta.

Tăcerea lui înseamnă că investigatorii trebuie să reconstituie singuri, piesă cu piesă, cât de bine vor putea, felul în care Denaro a reușit să scape timp de trei decenii.

Primul luat în vizor a fost adevăratul Andrea Bonafede, un trainer fără cazier. El a declarat că îl cunoaște pe Denaro din tinerețe și că i-a cumpărat acestuia un apartament în Campobello di Mazara. Bonafede se află acum în arest și nu a comentat public cazul.

Polițiștii îl mai investighează și pe șoferul Nașului, Giovanni Luppino, un fermier tot fără cazier, care a negat că ar fi cunoscut adevărata identitate a clientului său, dar a încercat să își închidă rapid ambele telefoane, în ceea ce anchetatorii suspectează a fi fost o tentativă de a-și șterge urmele.

Procurorul șef din Palermo, Maurizio de Lucia, a declarat pentru Reuters că oameni ca Bonafede reprezintă doar primele piese din puzzle – sunt cei care i-au asigurat fugarului nevoile de bază. Dar rețeaua care i-a oferit suportul necesar are rădăcini mai adânci.

”E rezonabil să credem că a primit protecție de la diverse personalități, antreprenori”, a adăugat el. Printre cei investigați se află și doctorul Alfonso Tumbarello. Avocatul lui s-a arătat sigur că acesta își va putea proba nevinovăția.

Un imperiu financiar ridicat pe cadavre

Investigatorii spun că au găsit dovezi că Messina Denaro ar fi vizitat Spania, Grecia și Austria de-a lungul anilor. Dar principalele lui afaceri s-au derulat în vestul Siciliei, ceea ce sugerează că el și-ar fi petrecut cel mai mult timp pe insulă.

Zeci de mafioți de nivel inferior au fost arestați în regiune în tot acest timp, magistrații sperând că i-ar putea convinge să-i conducă la Naș făcându-le diverse promisiuni. ”Dar nu putem sacrifica Justiția. Nu putem lăsa mafioții pe străzi”, a subliniat procurorul Paolo Guido, care a condus vânătoarea împotriva lui Denaro în ultimii ani.

Procurorii mai spun că Nașul a construit un adevărat imperiu financiar, depășind astfel preocupările tradiționale ale mafioților, ceea ce l-a ajutat să stabilească o amplă rețea de ”gulere albe” extrem de loiale.

O înregistrare secretă făcută în 2013 în închisoare a scos la iveală că Salvatore Riina (”Fiara”) se plângea că fostul său protejat investește în proiecte privind energia regenerabilă în loc să se axeze pe activitățile de bază ale Mafiei.

”În contextul actual din Sicilia, cei despre care se crede că vor crea locuri de muncă și că vor dezvolta afaceri obțin consens, protecție”, a explicat colonelul Antonello Parasiliti Molica, care conduce unitatea de luptă împotriva criminalității a forțelor speciale de carabinieri din Palermo.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate