DNA a cerut, joi, majorarea pedepsei în cazul fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, condamnat în primă instanță la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare.
Dosarul fostului edil s-a aflat pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel București, în ultima ședință de judecată, iar procurorul DNA a solicitat instanței să se orienteze spre o pedeapsă maximă prevăzută de lege în cazul acuzațiilor imputate lui Oprescu – luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infracțional organizat.
„Orientati pedepsele către maximum special. Prin prisma funcției deținute, Sorin Oprescu a înțeles să pervertească actul administrativ. A înțeles să comită cele mai grave fapte prevăzute de codul penal”, a precizat în sala de judecată procurorul de caz, conform unor surse participante la ședință citate de G4Media.
Pedeapsa maximă solicitată ar fi, conform calculelor, de 15 ani închisoare.
Avocatul fostului primar a cerut, desigur, achitarea clientului său.
Fostul primar Sorin Oprescu a fost condamnat pe 13 mai 2020 la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.
În noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu sub acuzațiile de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa – fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca – fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu – fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae – fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală – fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici – administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.
Conform rechizitoriului, în perioada 2013 – 2015 un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să dea o parte din profit sub formă de mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
„Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea Primarului Municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar”, au explicat procurorii anticorupție.
Sorin Oprescu a fost trimis în judecată pentru ca a primit de 25.000 de euro mită pentru atribuirea unui contract. O parte din cei 25.000 de euro pe care Sorin Oprescu i-ar fi primit mită au fost găsiți asupra sa în momentul în care a fost oprit în trafic de către procurori, iar restul banilor se aflau la reședința de la Ciolpani.
”Pe data de 05 septembrie 2015, au susținut procurorii anticorupție, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de Primar al Municipiului București, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Popa Bogdan Cornel și Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”.
În ultimul cuvânt în fața instanței, Sorin Oprescu a declarat că nu a încălcat niciodată legea.
„O spun fără falsă modestie, în viața mea am facut bine pentru oameni. (…) Toate acuzațiile care mi s-au adus sunt facute pe vorbele unui om care a comis aceasta delațiune pentru a-și obține o pedeapsă mai mica. (…) De-a lungul mandatului de primar general am avut 462 de plângeri penale, toate sunt incheiate cu NUP. N-am încălcat niciodată legea. Am aproape 50 de ani de muncă. Nu am trecut de bariera pe care mi-a dat o educația. Va rog să țineți seamă că, totuși, am fost și încă mai sunt chirurg, am fost primar general, senator și nu in ultimul rand am o pregatirs academica de ani de zile. Si nu mi s-a reproșat niciodată nici ca mi-a lipsit vreun ban, profesionalismul, că aă fi fost un nemernic care a încălcat legea și am incercat să mă ascund.” a subliniat fostul primar, conform G4Media.