vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiDatele personale ale utilizatorilor a peste 533 milioane conturi de Facebook au...

Datele personale ale utilizatorilor a peste 533 milioane conturi de Facebook au fost publicate online

Informațiile personale din conturile de Facebook a peste 533 milioane de persoane din 106 țări au fost postate online, sâmbătă, 3 aprilie, de un utilizator al unui forum de hacking – a anunțat pe Twitter Alon Gal, CTO al firmei Hudson Rock, specializată în informații despre criminalitatea cibernetică.

” 533,000,000 de înregistrări de pe Facebook tocmai au fost difuzate gratuit. Asta înseamnă că daca aveți un cont Facebook este foarte posibil ca numărul de telefon utilizat pentru acest cont să fi fost dezvăluit. Încă nu am observat ca Facebook să-și recunoască greșeala privind această neglijență totală în manipularea datelor dvs. personale.” – a scris Alon Gal pe Twitter, postând și print-screen-uri cu întreaga listă a țărilor din care făceau parte utilizatorii ale căror date personale au fost astfel compromise.

La începutul anului trecut a fost exploatată  de hackeri o vulnerabilitate care a permis vizualizarea numărului de telefon asociat contului de Facebook și care a dus la crearea unei baze de date care conține informațiile a celor peste 533 milioane de utilizatori.

Vulnerabilitatea care a dus la această scurgere de date a fost ”găsită și remediată” în august 2019 a declarat un purtător de cuvânt pentru Axios.

Dealtfel, cu cîteva luni în urmă, în ianuarie, Gal atrăgea atenția că un utilizator a creat un bot pe Telegram care le permitea utilizatorilor să acceseze și să interogheze baza de date pentru o taxă redusă.

Acum acele date sunt la liber. Ele includ numerele de telefon, ID-urile de Facebook, numele complete, datele de naștere, locațiile de domiciliu, biografiile și adresele de e-mail.

„O bază de date de acea dimensiune care conține informații private, cum ar fi numerele de telefon ale multor utilizatori ai Facebook, ar duce cu siguranță la faptul că actorii răi profită de date pentru a efectua atacuri de inginerie socială [sau] încercări de hacking”, a declarat Gal pentru Insider.

Conform listei publicate de el, peste 32 milioane de inregistrări sunt despre utilizatori din SUA, 35 milioane din Italia, 19,8 milioane din Franța, 11 milioane despre utilizatori din Marea Britanie, 9,99 milioane din Rusia, 28,8 milioane din Arabia Saudită, 19 milioane din Turcia etc.

fragment din tweetul lui Alon Gal

România nu se află pe acestă listă.

Nu este pentru prima dată când datele personale ale utilizatorilor Facebook sunt compromise, după ce au fost scoase din serverele companiei.

Cazul Cambridge Analytica, când datele a 80 milioane de utilizatori au fost folosite pentru a influența alegerile din SUA, este deja de notorietate.

Postarea oricărei informații personale pe Facebook, trebuie făcută așadar cu rezerva că, mai devreme sau mai târziu, ea va ajunge informație publică, chiar dacă se încearcă să fie păstrată privată sau cu distribuire restrânsă doar la prieteni.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate