sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAdministrație publicăDatoriile Primăriei București se ridică la 2 miliarde de lei

Datoriile Primăriei București se ridică la 2 miliarde de lei

Datoriile Primăriei București, din acest moment, se ridică la două miliarde de lei, în condiţiile în care, atunci când Nicușor Dan a a preluat mandatul, acestea erau de trei miliarde de lei.

„Avem datorii care rezultă din hotărâri judecătoreşti: 430 de milioane de lei, din care Constanda – 375 de milioane de lei; Facultatea de Drept şi colegii – 25 de milioane de lei. Afacerea Hala Matache, faptul că primarul Oprescu la acel moment s-a încăpăţânat s-o demoleze în loc să devieze doi metri traseul – avea loc să devieze – ne-a costat 5 milioane de euro”, a explicat Nicușor Dan.

La aceste sume se adaugă datoria publică, datorii rezultate din investiţii şi datorii către ANAF.

„Datorie publică – asta înseamnă rate şi dobânzi la datoriile pe termen mediu şi lung pe care Primăria Capitalei le are – 275 de milioane de lei. Datorii care rezultă din investiţii, în acest moment, inclusiv rest de plată la firma Otokar 165 de milioane de lei, inclusiv plăţi către constructori la Pasajul Doamna Ghica, la parcarea din Pantelimon, deci datorii din investiţii 400 de milioane de lei. Alte datorii curente pe secţiunea de funcţionare pe care le-am trecut în bugetul pe acest an al subordonatelor şi al Primăriei Capitalei sunt undeva la 200 de milioane de lei. Şi datoria către ANAF, la acest moment, undeva la 900 de milioane de lei, cea pe care sperăm ca Ministerul Finanţelor, Guvernul să ne-o eşaloneze pe anii următori. Undeva la două miliarde în acest moment, din care sperăm să absorbim tot, mai puţin datoria către ANAF, în bugetul pe 2021”, a mai psus primarul.

Datoriile Primăriei București continuă să scadă

În momentul în care şi-a preluat mandatul, Primăria Capitalei avea datorii curente de trei miliarde de lei, iar o mare parte din ultimele patru luni le-a folosit pentru a gestiona această situaţie financiară.

Nicuşor Dan a afirmat că a existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată fi furnizate pentru bucureşteni.

„Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei, adică bani care ar fi trebuit plătiţi imediat, pe loc. 3 miliarde de lei, echivalentul Podului peste Dunăre sau echivalentul metroului din Drumul Taberei. Mare parte din aceste luni de mandat am petrecut-o pentru a gestiona această situaţie financiară, am fost în risc de colaps financiar. A existat riscul ca servicii esenţiale să nu poată să fie furnizate, de exemplu alimentarea cu încălzire a unui cartier sau iluminatul public sau chiar transportul public”, a susţinut primarul general.

Potrivit lui, a existat riscul ca anumite şantiere care funcţionează pe bani europeni să fie întrerupte, cu riscul de a plăti acei bani europeni, s-au găsit facturi neplătite din primăvara anului 2019.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate