sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiOpt candidați la președinție sunt acum urmăriți penal

Opt candidați la președinție sunt acum urmăriți penal

Unii dintre cei care s-au înscris în campania electorală pentru a ajunge următorul șef de stat au ajuns de la candidați la președinție la urmăriți penal, cel puțin asta anunță Biroul Electoral Central (BEC). 

Instituția va sesiza organele de urmărire penală cu privire la candidaţii înscrişi la alegerile prezidenţiale care au depus semnături de susţinere ce prezintă elemente de similitudine evidentă.

Este vorba despre:

  • Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală),
  • Miron Cozma (candidat independent),
  • Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni),
  • Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională),
  • Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie),
  • Alexandru Cumpănaşu (candidat independent),
  • Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc),
  • Bobby George Marius Păunescu (candidat independent). 

„Membrii Biroului Electoral Central au înţeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurărilor de fapt care au stat la baza constatărilor menţionate în cuprinsul deciziilor Biroului Electoral Central indicate anterior”, anunță oficialii BEC.

Aceștia invocă dispoziţii din legea pentru alegerea preşedintelui, hotărâri ale Curţii Constituţionale şi prevederi din Codul penal. Un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influenţa îndeplinirea obligaţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000, explică reprezentanţii Biroului Electoral Central.

BEC citează o hotărâre a Curţii Constituţionale conform căreia cerinţa semnăturii ca element al listelor de susţinători intră sub incidenţa dispoziţiilor din Codul penal pentru infracţiunea de fals în declaraţii iar răsturnarea prezumţiei de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului, în condiţiile prevăzute de lege. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate