vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiUSR Diaspora vrea 1000 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale

USR Diaspora vrea 1000 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale

USR Diaspora vrea 1000 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale în întreaga lume, dintre care 800 în Europa, concluziile fiind desprinse în urma celei de-a doua etape a campaniei „STOP Cozi La Vot!’”.

„S-a ajuns la concluzia că pentru o bună desfăşurare a acestui scrutin electoral sunt necesare peste 1.000 de secţii de votare în întreaga lume. USR a solicitat deschiderea a 800 de secţii de votare în Europa, în ţările cu un număr mare de cetăţeni români precum: Italia, Marea Britanie, Spania, Germania, Franţa, Republica Moldova, Olanda, Austria, Elveţia, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Suedia”, spun reprezentanții USR. 

Prin intermediul formularului online, s-au înscris peste 800 de persoane, dintre care 468 au optat să devină membri în secţie, 237 pentru a fi preşedinte de secţie sau locţiitor, iar ceilalţi au propus un spaţiu ce poate servi drept secţie de votare şi şi-au arătat disponibilitatea de a se implica voluntar în deschiderea mai multor secţii de vot.

„După ce platforma AEP, de înregistrare a alegătorilor, votstrainatate.ro, a devenit funcţională, USR a dat startul unei ample campanii de informare a alegătorilor din străinătate, atât online, cât şi offline, îndemnând activ cetăţenii români din străinătate să se înregistreze, optând pentru votul prin corespondenţă sau cel în secţia de votare”, mai spun cei din USR. 

Totodată, USR Diaspora a creat o pagină web cu informaţii referitoare la alegerile prezidenţiale.

Campania, desfăşurată la iniţiativa senatorului Radu Mihail, a avut două etape. Astfel, USR Diaspora a organizat întâlniri cu românii din străinătate în peste 30 de oraşe, cu implicarea atât a voluntarilor USR, PLUS, cât şi a celor din societatea civilă.

„Un rol important l-au avut formularele online de feedback: cel al alegătorului din diaspora şi cel reprezentanţilor Alianţei USR PLUS în secţiile de votare din străinătate. Informaţiile au fost trimise către instituţii precum Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cât şi la nivel local – misiunilor diplomatice şi centrelor consulare româneşti”, au precizat cei din USR.

În urma primei etape a campaniei, la modificările aduse legislaţiei electorale în Parlament, reprezentanţii USR în Comisia special creată au venit cu amendamente precum: dreptul partidelor la câte un reprezentant şi doi supleanţi în fiecare secţie de votare, aceştia având posibilitatea să facă schimb între ei în cele 3 zile, sau cel al prelungirii votării până la ora 23,59, în caz de necesitate, cu posibilitatea de a vota toţi cei prezenţi la coadă la ora 21,00. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate