sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAgenda ZileiDecizia CCR a vizat exclusiv situaţia completurilor de 5 judecători de la...

Decizia CCR a vizat exclusiv situaţia completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă

Decizia Curţii Constituţionale a României privind conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a vizat exclusiv situaţia completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă, a precizat Consiliul Superior al Magistraturii după ce în presă au apărut informații care contrazic asta. 

„Decizia Curţii Constituţionale nr. 685/2018, prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, a vizat exclusiv situaţia completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă”, se arată în decizia CSM.

Prin urmare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii menţionează că decizia Curţii nu are incidenţă decât în ceea ce priveşte aceste completuri, iar nu şi celelalte completuri colegiale constituite la nivelul Înaltei Curţi de Casație și Justiție sau al celorlalte instanţe judecătorești, care nuau făcut obiectul analizei Curţii Constituţionale.

„Astfel, compunerea completurilor de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție şi de la celelalte instanţe, altele decât completurile de 5 judecători, este  reglementată prin alte dispoziţii legale din cuprinsul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şicompletările ulterioare, care nu prevăd desemnarea membrilor completului prin procedura tragerii la sorţi”, se mai arată în decizia Consiliul Superior al Magistraturii.

CCR a decis, în urmnă cu o lună, că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate