sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiÎCCJ amână dosarele judecate de completuri de 5 judecători

ÎCCJ amână dosarele judecate de completuri de 5 judecători

Faptul că ÎCCJ amână dosarele judecate de completuri de 5 judecători nemulțumește pe o parte dintre cei implicați în acestea.

Cea mai nouă nemulțumită este judecătoarea Camelia Bogdan. Aceasta este suspendată din funcție, iar astăzi a anunţat că va contesta în instanţă decizia CSM privind tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători. 

Judecătoarea avea astăzi la la completul de 5 civil mai multe procese cu Inspecţia Judiciară, dar s-a dispus ca toate dosarele să fie amânate pentru anul viitor.

„Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece. Este imposibil ca cineva să vină în faţa unei instanţe şi să nu aibă parte de proces. Este o premieră în istoria României. Voi ataca decizia Colegiului de conducere de la Instanţa supremă şi voi ataca inclusiv hotărârea CSM. Curtea Constituţională nu a delegat CSM să legifereze în materia completurilor de 5 judecători”, a mai spus judecătoarea.

Camelia Bogdan s-a consultat şi cu alţi colegi şi spune că sunt hotărâţi să sesizeze CJUE. 

„Vrem să facem o trimitere preliminară, deoarece prin această hotărâre a CSM se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Curtea Constituţională nu putea să delege aceste atribuţii CSM. Completurile se stabilesc prin lege organică. Niciodată nu s-a întâmplat ca un justiţiabil să vină în faţa instanţelor pentru a se judeca şi să spui că nu ai o instanţă stabilită de lege. Se încalcă dreptul la un proces echitabil”, a declarat Camelia Bogdan. 

Secţia pentru judecători a CSM a recomandat, la începutul lunii, ca Instanţa supremă să efectueze o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 pentru anul 2018, dar şi mărirea numărului acestor completuri de la 4 la 6 (3 în materie penală şi 3 în materie civilă). 

Tot atunci, Secţia CSM a explicat procedura pe care Instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completurilor de cinci judecători. Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate, corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă. 

După efectuarea tragerii la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de competenţa completurilor de cinci judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de cinci judecători. Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate