joi, august 18, 2022
AcasăAgenda ZileiDecizia de redeschidere a dosarului 10 august se amână pentru 22 ianuarie...

Decizia de redeschidere a dosarului 10 august se amână pentru 22 ianuarie 2021

Tribunalul Bucureşti (TB) a amânat pentru 22 ianuarie 2021, solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul 10 august.

În data de 4 august, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu infirma parţial soluţia de clasare a dosarului 10 august dispunând redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

6 zile mai târzui, chiar pe 10 august, Curtea de Apel Bucureşti, instanţa sesizată de DIICOT, decidea că nu are competenţa materială de a soluţiona cererea procurorilor şi a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti.

Cu toate acestea, dosarul nu a ajuns însă direct la Tribunalul Bucureşti, fiind trimis la Instanţa supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, care a fost respinsă de magistraţi.

Decizia de redeschidere a dosarului 10 august se tot amână

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de:

  • colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române,
  • maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti,
  • colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române,
  • comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia ar urma să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul s-ar redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals. În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul 10 august şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.

Mai mult, Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate