sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiDecizie CNSU: Cine se vaccinează nu mai stă în carantină

Decizie CNSU: Cine se vaccinează nu mai stă în carantină

Cine se vaccinează nu mai stă în carantină, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a actualizat lista ţărilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina pentru 14 zile.

Lista privind Zona galbenă intră în vigoare de la data de 19 ianuarie, ora 0,00.

Prezentăm integral textul documentului:

„HOTĂRÂRE nr. 4 din 18.01.2021

privind aprobarea listei ţărilor/ zonelor/ teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea şi stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19

Având în vedere situaţia epidemiologică la nivel naţional la data de 18.01.2021 şi propunerile Institutului Naţional de Sănătate Publică referitoare la ţările/ zonele/ teritoriile de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea,

luând în considerare trendul descendent al numărului de persoane infectate pe teritoriul naţional din ultima perioadă,

în contextul necesităţii de creare a condiţiilor socio-economice necesare desfăşurării activităţilor specifice economiei naţionale, concomitent cu menţinerea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi art. 81 din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 4 şi art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, ale art. 20 lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 – Se aprobă lista ţărilor/ zonelor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa la prezenta.

Art. 2 – (1) Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doze până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

(2) Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara ţării.

Art. 3 – (1) Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord li se aplică excepţiile de la măsura carantinei prevăzute în HCNSU nr. 1/2021 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele prevăzute la art. 3 alin. (5) din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările şi completările ulterioare, dar nu le sunt aplicabile excepţiile prevăzute la art. 3 alin. (2) şi (3) din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Suspendarea temporară a măsurii carantinei prevăzute la art. 5 din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările şi completările ulterioare se aplică şi persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord cărora le sunt aplicabile prevederile art. 3 alin. (5) din HCNSU nr. 36/2020 şi cele ale art. 2 din prezenta hotărâre, nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru SARS-CoV-2 la momentul intrării pe teritoriul României.

Art. 4 – Pentru persoanele contact direct al persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2, măsura carantinei se poate ridica în a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică.

Art. 5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”.

Hotărârea este semnată de preşedintele CNSU, premierul Florin Cîţu

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate