sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiDeclic: Premierul Cîțu este vizat într-un dosar DNA în care este acuzat...

Declic: Premierul Cîțu este vizat într-un dosar DNA în care este acuzat de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu

Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală in rem în urma unei plângeri depuse pe numele premierului Florin Cîţu şi a fostei sale consiliere Mioara Costin, după apariţia în spaţiul public a unui document cu antetul Guvernului, care conţinea instrucţiuni privind campania pentru şefia PNL.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat oficial, într-un răspuns adresat Comunităţii Declic, faptul că a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Infracţiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu. Ancheta DNA a pornit în urma unui denunţ înregistrat de Comunitatea Declic”, se arată într-un comunicat al Declic, transmis AGERPRES.

În luna iulie, a apărut în spaţiul public un document cu antetul Guvernului care conţinea instrucţiuni privind campania pentru şefia PNL şi era semnat de consilierul de stat Mioara Costin, care ulterior a demisionat.

„Acum că procurorii au început cercetările sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracţiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obţină şefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic, citată în comunicat.

Potrivit Declic, procurorii DNA fac cercetări în acest dosar pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod Penal, şi instigare la abuz în serviciu, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin 1.

Asociația Declic a depus pe 30 iulie, la DNA, un denunț penal pe numele premierului Florin Cîțu și pe cel al fostei consiliere de stat Mioara Costin, pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu, în legătură cu apariția unui document cu antetul Guvernului, prin care unul dintre consilierii de stat angajați în cadrul Executivului trasa linii de comunicare politică pentru strategia lui Florin Cîțu în lupta internă pentru șefia Partidului Național Liberal.

„Am venit pentru a depune un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu privire la faptul că doamna consilier de stat Mioara Costin şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute în art. 436 din Codul administrativ (…). Începând cu anul 2019, noi avem această interdicţie expresă prevăzută în Codul administrativ, care ne spune negru pe alb că un funcţionar public, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu se poate implica în lupta politică. O poate face în timpul liber, dar nu prin actele de serviciu (…) Noi avem un document care, până la acest moment, nu a fost asumat. Pentru că nimeni nu s-a sesizat pe această chestiune, membrii Comunităţii Declic şi-au asumat acest demers. Urmează să se lămurească în ce măsură documentul provine de la Guvern, aşa cum există aparenţa la acest moment, şi în ce măsură angajarea doamnei consilier a fost făcută pe criterii care privesc exercitarea funcţiei de consilier de stat”, a declarat un avocat care reprezintă Comunitatea Declic.

Avocatul a mai precizat că plângerea îl vizează și pe premierul Florin Cîțu deoarece acesta este singurul care a profitat de pe urma acestui document.

Un reprezentant al Declic a declarat că este trist faptul că deși cazul documentului cu antetul guvernului este unul public, flagrant, procurorii nu s-au sesizat din oficiu.

„Ne-am fi aşteptat ca procurorii DNA să se sesizeze. Când am văzut că nu o fac, atunci ne-am consultat cu avocaţii noştri şi am decis să mergem mai departe. Mi se pare trist că, într-o ţară în care atât de mulţi am luptat pentru o justiţie independentă, încă trebuie să facem noi, cetăţenii, astfel de sesizări, mai ales când este vorba de înalţi demnitari ai statului”, a declarat reprezentantul Declic.

Presa a publicat un document ce poartă antetul guvernului și conține date despre strategia electorală a echipei de campanie a lui Florin Cîțu în bătălia pentru preluarea șefiei PNL. Potrivit informațiilor din acel document, membrii guvernului sunt rugați să dea, echipei de comunicare, ponturi compromițătoare despre ”tabăra Orban”, pentru a le publica în presă.

Documentul purta antetul guvernului și autorul acestuia, potrivit metadatelor documentului, este Mioara Costin, consilierul premierului Florin Cîțu.

Metadatele documentului: autorul este Mioara Costin

La puțin timp după apariția în spațiul public al documentului, consilierul de stat Mioara Costin a fost eliberată din funcție la cerere, pentru a a-l feri pe premierul Cîțu, beneficiarul serviciilor de campanie ale consilierului Costin, de urmările scandalului declanșat.

Premierul Florin Cîțu a susținut că documentul nu este unul oficial, motiv pentru care a refuzat să discute despre implicarea consilierei sale într-o astfel de ilegalitate, fiind cunoscut faptul că aceasta, în calitate de înalt funcționar public (consilier de stat), avea interdicție de a se implica, în timpul serviciului, în lupta politică.

„Eu, din funcţia de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Niciodată un astfel de document nu a fost înregistrat sau mi-a fost mie prezentat în niciun moment” – a spus premierul Cîțu.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate