sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiDehelean (USR): PSD a adoptat deja graţierea într-o formă mascată 

Dehelean (USR): PSD a adoptat deja graţierea într-o formă mascată 

PSD a adoptat deja graţierea într-o formă mascată, este de părere deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice. 
El demontează tentativa de manipulare prin care ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, încearcă să paseze răspunderea pentru recursul compensatoriu Guvernului tehnocrat.
„Crima comisă la Medias, unde suspect este un deţinut eliberat în baza recursului compensatoriu, l-a obligat pe domnul ministru Tudorel Toader să aibă o reacţie. Reacţia să naturală a fost să paseze răspunderea, arătând că măsura a fost iniţiată în timpul guvernării tehnocrate. Această este o manipulare: proiectul a fost trimis în Parlament de Guvernul Grindeanu şi a fost modificat substanţial de Partidul Social Democrat, care l-a transformat pentru a servi nevoilor liderilor săi, că ministrul a facilitat aceste modificări nocive prin absenţa totală de la dezbateri a Ministerului şi că toate avizele, inclusiv cel al CSM, au venit pe o cu totul altă formă a propunerii”, spune deputatul.
Sigur că, acum când infractorii periculoşi pe care i-au eliberat prin artificii legislative ne pun viaţă în pericol, oamenii lui Liviu Dragnea încearcă să găsească un vinovat. Însă chiar dacă recursul compensatoriu a fost iniţiat anterior alegerilor din decembrie 2016, efectele la care asistăm astăzi sunt operă exclusivă a coaliţiei PSD-UDMR-ALDE.
Deputatul Silviu Dehelean prezintă amendamentele prin care deputaţii PSD Eugen Nicolicea şi Florin Iordache, precum şi deputatul UDMR Marton Arpad au transformat recursul compensatoriu într-o formă de graţiere mascată. 
  • 1.Cresterea compensatiei de la 3 zile la 6 zile pentru executarea a 30 de zile în conditii necorespunzatoare;
  • 2. Calcularea directă şi automată a beneficiului de 6 zile pentru 30 de zile executate, fără niciun filtru judiciar;
  • 3. Stabilirea calităţii de spaţiu necorespunzător pentru clădirile de penitenciar, nu pentru fiecare încăpere în parte, beneficiind astfel de compensaţie şi cei care au efectuat pedeapsă în spaţii optime;
  • 4. Lărgirea sferei termenului de spaţiu necorespunzător;
  • 5. Creşterea beneficiului acordat pentru prestarea de muncă pe perioada executării pedepsei şi posibilitatea oferită deţinuţilor de a avea o opţiune privind beneficiul, cum ar fi recompensa în schimbul cedării către penitenciar a remuneraţiei pentru muncă prestată.

„Am fost singurul deputat de Opoziţie prezent la şedinţa Comisiei juridice în care a fost adoptată această lege, şedinţa despre care am aflat complet întâmplător, pentru că a fost convocată neregulamentar şi în secret, fără participarea presei sau a deputaţilor din afară coaliţiei guvernamentale.Aceste amendamente au fost adoptate sub atentă supraveghere a domnilor deputaţi Eugen Nicolicea (PSD), Florin Iordache (PSD) şi Marton Arpad (UDMR), cu aprobarea tacită a ministrului Justiţiei Tudorel Toader. Efectele, pe care le-am semnalat în Comisie au început să devină vizibile şi în spaţiul public: creşterea criminalităţii, creşterea costurilor judiciare, supraaglomerarea instanţelor de judecată etc”, a explicat deputatul Silviu Dehelean.

După cum atrag atenţia şi angajaţii din penitenciare, în condiţiile în care, în general, recidiva intervine undeva într-un interval de 1-5 ani şi se ridică la un procent de aproximativ 65%, este de aşteptat că în curând populaţia penitenciara să fie cu 5000 de persoane mai numeroasă decât la data adoptării recursului compensantoriu.

Deci, legea recursului compensatoriu lucrează tocmai împotrivă scopului pentru care – oficial! – a fost adoptată.

„Este esenţial de precizat, pentru a înţelege mai bine strategia Puterii, că ministrul Justieiei a absentat nepermis de la dezbaterile parlamentare privind această lege, iar toate avizele au fost acordate pe formă iniţială, anterior amendamentelor extrem de periculoase ale PSD şi UDMR, inclusiv avizul CSM. Uniunea Salvaţi România a iniţiat şi va milita pentru abrogarea acestei legi care pune în pericol siguranta cetătenilor, adoptată doar pentru că oamenii lui Liviu Dragnea nu au găsit o altă metodă de a se salvă de puscarie”, a declarat deputatul Silviu Dehelean.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate