vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiDeputatul PNL Cosmin Șandru, trimis în judecată pentru încercarea de a mitui...

Deputatul PNL Cosmin Șandru, trimis în judecată pentru încercarea de a mitui un parlamentar să lipsească de la moțiunea de cenzură împotriva lui Cîțu

Deputatul PNL Cosmin Şandru a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de dare de mită, după ce i-ar fi promis unui alt parlamentar numirea unor apropiaţi în posturi de conducere la instituţii publice dacă absentează de la ședința în care se votează moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a deputatului Cosmin Şandru şi a lui Nicolae-Florin Bitea, director general al Societăţii de Transport Public Timişoara, pentru dare de mită.

Potrivit procurorilor anticorupție, pe 1 octombrie, în contextul în care urma să fie dezbătută şi supusă la vot moţiunea de cenzură iniţiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, inculpații Cosmin Şandru şi Nicolae-Florin Bitea i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României, numirea unor apropiaţi ai acestuia din urmă în posturi de conducere a unor instituţii publice, după ce ar fi fost înscrişi formal ca membri de partid.

„Pentru a beneficia de această ”favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 5 octombrie, în care urma să fie dezbătută şi supusă la vot moţiunea menţionată”, susțin anchetatorii în rechizitoriu.

George Simion a dezvăluit că printre cei abordați pentru a lipsi de la moțiunea de cenzură a fost și deputatul AUR Ciprian Titi Stoica

Pe 4 octombrie, liderul AUR, George Simion, a declarat în Parlament că parlamentari ai PNL ar fi încercat să „mituiască” parlamentari AUR pentru a nu participa la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, oferindu-le funcţii în deconcentrate.

„Cei de la PNL au încercat să ne cumpere la bucată, au încercat să ne mituiască şi am făcut un drum până la DNA. Prima chestiune pe care o avem de făcut este să anunţăm organele competente şi vreau să facem cunoscut românilor toată schema prin care Florin Cîţu şi-a pus parlamentarii să ne ofere mită: funcţii în deconcentrate pentru apropiaţi. Au încercat, practic, să ne cumpere ca parlamentarii AUR să nu fie prezenţi la votarea moţiunii. (…) Parlamentari ai PNL ne invitau să vorbim personal cu Florin Cîţu. O să facem cunoscut poziţiile, o să facem cunoscut totul, pentru că nu e posibil, corupţie la înalt nivel. Să vedem ce fac procurorii. Avem înregistrări audio-video” – a declarat George Simion.

Ulterior, el a publicat pe contul său de YouTube o înregistrare audio în care spunea că este vorba despre deputatul PNL Cosmin Șandru care încerca să îl convingă pe deputatul AUR Ciprian Titi Stoica să lipsească de la votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Potrivit hotnews.ro, dialogul care poate fi auzit în înregistrarea publicată de Simion este următorul:

  • „- Există vreo şansă să negociem?
  • – Eu zic că nu.
  • – Ce-ar trebui făcut ca să putem negocia, ia spune? (…) Promovăm câţiva oameni unde vrei tu. Nu ştie nimeni. Îi facem membrii PNL de formă şi gata”.

Simion mai susținea că același parlamentar ar fi încercat să corupă, în total, 5 parlamentari AUR, nu doar pe Ciprian Titi Stoica.

  • „(…) Colegii noștri au dus la DNA mai multe înregistrări, nu doar cu acel Șandru, mai sunt și alții care au încercat.
  • Ciprian a fost abordat să se întâlnească cu Rareș Bogdan. Rareș Bogdan ne-a sunat și pe noi să retragem moțiunea, ne spunea că nu e bine să ne băgăm noi în alegerile din PNL”, declara atunci liderul AUR.
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate