vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAgenda ZileiTăriceanu visează la desecretizarea protocoalelor secrete

Tăriceanu visează la desecretizarea protocoalelor secrete

CSM să acţioneze pentru desecretizarea de urgenţă a protocoalelor secrete dintre SRI-DNA-instanţele de judecată, a cerut liderul ALDE, Călin Popescu Tăricean.

„Ca urmare a dezvăluirilor din mass-media privind raportul Inspecției Judiciare despre protocoalele secrete dintre SRI-DNA-instanțe de judecată, care ar conține 19 anexe secretizate, CSM trebuie să acționeze pentru desecretizarea lor de urgență. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale și imorale să fie făcute publice neîntârziat. Românii au dreptul să știe cum au funcționat instituțiile din justiție și felul în care serviciile au influențat activitatea lor”, a declarat acesta pe pagina lui de Facebook.

În consecință, având în vedere legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, art. 24, al. 5, care stipulează că nu pot fi secretizate documente în scopul ascunderii încălcărilor legii sau limitării accesului la informațiile de interes public, Tăriceanu solicită Liei Savonea, președintele CSM, să clarifice urgent situația și să desecretizeze toate anexele privind protocoalele secrete înainte de discutarea în plen a raportului Inspecției Judiciare.

Desecretizarea protocoalelor secrete și Iohannis

„În mod firesc, președintele Iohannis ar trebui ca, pentru prima dată în cinci ani de mandat, să facă ceva concret pentru independența reală a Justiției. Să participe la ședința CSM în care se discută raportul și să o prezideze, astfel încât să se asigure că acele anexe sunt desecretizate. Mai departe, în calitate de președinte al CSAT, pe lângă folosirea acestui rol pentru a face jocurile sale politice, ar trebui să solicite neîntârziat SRI să facă publice toate informațiile cu privire la protocoalele secrete cu Justiția (modul de lucru, număr de ofițeri implicați, numărul dosarelor din justiție în care au fost folosite, etc)”, a mai afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit acestuia, președintele Klaus Iohannis ar trebui, la fel de firesc, să decidă dacă în ultimul an de mandat vrea să fie măcar o dată președintele românilor și nu doar al „băieților cu ochi albaștri”.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate