Desființarea Secției speciale s-a lăsat cu scandal în Parlament, astfel că, liberalii au anunțat că vor vota pentru terminarea acestei instituții.
„PNL va vota pentru desfiinţarea SIIJ. Se întâmplă astăzi ca după 4 ani să ne încununăm cu succes eforturile pe care le-am făcut. Nenumăratele demersuri parlamentare, nenumăratele adresări Curţii Constituţionale a României, dezbaterile publice pe care le-am organizat, toate au dus într-un final la acest deznodământ. Observatorii externi obiectivi, Comisia de la Veneţia, GRECO, Comisia Europeană, Parlamentul European, chiar şi Consiliul Consultativ al Judecătorilor din Europa, cu toţii au spus că nu trebuia înfiinţată această secţie, nu trebuia înfiinţată pentru că afectează independenţa sistemului judiciar şi afectează în mod negativ eficienţa urmăririi penale”, a spus Ioan Cupşa în plenul Camerei Deputaţilor.
De asemenea, și UDMR va vota pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit deputatului Csoma Botond.
„Îmi pare nespus de rău că acest subiect a fost excesiv politizat, îmi pare rău pentru scandalul de la Comisia juridică şi îmi pare rău pentru faptul că s-au exprimat neadevăruri în spaţiul public în legătură cu poziţia UDMR faţă de acest proiect de lege. Noi am agreat în decembrie, partidele care alcătuiesc coaliţia de guvernare, şi noi am spus atunci că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ. A venit un proiect de lege de la Guvern şi au fost diferite discuţii în Parlament”, a afirmat deputatul UDMR, la dezbaterile din plen asupra proiectului privind desfiinţarea SIIJ.
Desființarea Secției speciale, cu scântei
Pe de altă parte, deputatul PSD, Laura Vicol este de părere că parlamentarii PNL şi USR nu doresc de fapt desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
„Suntem astăzi aici pentru că USR-iştii şi PNL-iştii doresc să-şi ducă acest plan la capăt cu orice costuri. Desfiinţarea Secţiei privind investigarea infracţiunilor din Justiţie este ceea ce visează noaptea, ceea ce mănâncă dimineaţa, la prânz şi seara. Dar în realitate nu despre desfiinţarea SIIJ este vorba aici, ci despre independenţa magistraţilor. USR şi PNL cred că independenţa magistraţilor se ia şi se oferă de către politic, nu de către Constituţie şi nu prin legi”, a afirmat Laura Vicol.
Înființarea Secției speciale, o gravă eroare
Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost o mare eroare, iar soluţia legislativă era cea care a fost trimisă de Guvern la Parlament, a declaratministrul Justiţiei, Stelian Ion.
„Realitatea a dovedit că înfiinţarea acestei Secţii speciale a fost o mare eroare. Consider că este o ruşine în privinţa Justiţiei române privind retroactiv şi văzând bilanţul acestei secţii. Avea ocazia această Secţie specială să demonstreze tuturor că ne-am înşelat atunci când am criticat în mod vehement înfiinţarea ei. Nu s-a întâmplat lucrul acesta”, a declarat Stelian Ion.
Potrivit acestuia, dincolo de câteva anchete targetate, în special pe magistraţii curajoşi, nu există niciun fel de rezultate.
„Dimpotrivă, 6.000 de dosare acum sunt nesoluţionate, sunt blocate efectiv. Ne dorim să avem o soluţie legislativă care să nu cadă nici într-o extremă, nici în alta, adică o soluţie legislativă echilibrată. Şi pentru Guvernul României această soluţie legislativă era cea pe care am trimis-o către Parlament, fără alte prevederi speciale, pentru că este foarte important să respectăm câteva principii”, a adăugat ministrul.