sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiDGPMB: Centrul de vaccinare Neghiniță, unde au fost falsificate foarte multe certificate...

DGPMB: Centrul de vaccinare Neghiniță, unde au fost falsificate foarte multe certificate de vaccinare, a fost închis temporar

Centrul de vaccinare Neghiniță din Sectorul 2 al Capitalei a fost închis temporar, după ce au apărut informații privind falsificarea mai multor certificate de vaccinare, de către angajații care lucrau aici, în favoarea unor persoane nevaccinate dar interesate de obținerea acestor documente în schimbul unor sume de bani.

Practic, datele unor persoane vârstnice care s-au vaccinat la acest centru au fost folosite, începând din luna august a.c., pentru eliberarea contra-cost a unor certificate de vaccinare pe numele altor persoane, nevaccinate, dar care aveau nevoie de documente care să confirme vaccinarea lor. În același timp, cei ale căror date fuseseră sustrase/clonate, nu mai figurau înregistrați în sistemul Ro-vaccinare și nu puteau beneficia de certificatul verde deoarece sistemul dădea eroare la introducerea datelor de identificare.

Joi dimineață, în urma anchetei declanșate de autorități într-un dosar ce vizează infracțiuni de fals informatic, poliția a descins la acest centru pentru ridicarea unor probe și a efectuat 5 percheziții domiciliare la persoane suspectate în acest dosar.

Totodată, potrivit informațiilor transmise de Poliția Capitalei, sunt puse în executare 168 de mandate de aducere emise pe numele unor suspecți, precum și alte 10 mandate pe numele unor martori ce urmează a fi audiați.

„În luna august 2021, poliţişti din cadrul Poliţiei Sectorului 2 – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, au demarat cercetări cu privire la activitatea mai multor funcţionari publici, detaşaţi la un centru de vaccinare din sectorul 2, care ar fi modificat, fără drept, date informatice implementate în evidenţa persoanelor vaccinate, (…) fiind înlocuite datele persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate, având ca scop obţinerea frauduloasă a documentelor care să ateste vaccinarea”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

De asemenea, în urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă – se mai afirmă în comunicat.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat la rândul său, printr-o postare pe Facebook, închiderea temporară a centrului de vaccinare și motivul care au dus la luarea acestei măsuri.

„Începând de azi, centrul de vaccinare Neghiniţă se închide temporar. Deşi în contextul actual e nevoie ca de aer de fiecare centru, suntem forţaţi să întrerupem activitatea pentru o perioadă. Parchetul, împreună cu Poliţia, au descins azi la prima oră pentru a ridica probele de la faţa locului. Acest centru a ridicat o serie de suspiciuni privind certificate false. Am alertat imediat autorităţile abilitate, iar azi s-a confirmat că astfel de cazuri s-au repetat. Voi dispune schimbarea în integralitate a personalului din această locaţie. Până când procurorii nu vor finaliza cercetările nu putem risca să mai colaborăm cu nimeni de acolo”, a scris Radu Mihaiu, pe Facebook.

El a menţionat că va schimba întreaga echipă de la Centrul Neghiniţă, iar în cel mai scurt timp activitatea va reporni în această locaţie, pentru că este mare nevoie de imunizare în această perioadă.

„Toate persoanele programate aici le vom redirecţiona către celelalte centre de vaccinare. La Cora Pantelimon am suplimentat cu un nou flux. La Piaţa Obor vom porni zilele acestea încă două fluxuri. Şi suntem în fază avansată pentru deschiderea unui nou centru la Mega Mall”, a adăugat Radu Mihaiu.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate