vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiDiminuarea cotei TVA de la 19% la 16%, aprobată de Comisia de...

Diminuarea cotei TVA de la 19% la 16%, aprobată de Comisia de Buget

Diminuarea cotei TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru buget – finanţe a Camerei Deputaţilor.

Proiectul aduce modificări Codului fiscal şi prevede, pe lângă reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, faţă de cota redusă de 9%, pentru livrarea de alimente destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Diminuarea cotei TVA de la 19% la 16%, armă cu două tăișuri pentru PNL

PNL s-a sabotat singur cu această propunere pentru că în cadrul dezbaterilor, PSD a pledat pentru adoptarea acesteia, în timp ce liberalii au cerut aşteptarea unui punct de vedere fundamentat din partea Guvernului. În felul acesta, PSD forțează PNL să găsească bani suplimentari la buget, peste 11 miliarde de lei, pe care nu și-i permitea să-i pierdă acum când bugetul se bazează pe un deficit peste cel admis de partenerii europeni. 

Mai mult, dacă liberalii dau înapoi acum, chiar dacă ei au venit cu propunerea legislativă, va părea că de fapt nu vor să aducă „bunăstare” românilor prin micșorarea prețurilor ce ar trebui să vină odată cu scăderea cotei TVA de la 19% la 16%. 

„Nu este notabilă neapărat schimbarea noastră, a PNL, în legătură cu anumite proiecte de lege, ci schimbarea dvs, a celor de la PSD. (…) Până la urmă, fiecare proiect de lege reprezintă o propunere din partea unor colegi parlamentari. Acesta e un proiect de lege pe care eu nu îl voi susţine. Notabilă din punctul meu de vedere este schimbarea dvs, a celor de la PSD, care aţi ţinut acest proiect la sertar, cât aţi fost la guvernare, şi acum îl consideraţi bun”, a declarat deputatul liberal Dan Vâlceanu. 

Totodată, deputatul Claudiu Năsui (USR) a a firmat că profund nociv pentru ţară jocul prin care opoziţia propune un proiect pe care nu îl susţine în realitate, iar, în momentul în care se schimbă orientarea politică a guvernării, propunerea respectivă ajunge să fie susţinută de către noua opoziţie.

„Dacă trece un astfel de proiect, deficitul va exploda. Va fi şi mai mare. TVA este principala sursă de venit a statului român. Îl tăiaţi de la 19 la 16%. Eu sunt de acord că vor exista efecte de runda a doua pozitive, dar întrebarea este dacă ele compensează efectul de runda întâi. Şi poate îl compensează pe termen lung, dar în niciun caz în 2020. Acolo o să avem un deficit mare. Şi cine zice deficit mare zice datorie, inflaţie. Şi cine zice asta zice de fapt instabilitate în România”, consideră Nasui.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate