vineri, septembrie 22, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăDisidență în PNL: Un grup de 41 de parlamentari disidenți din PNL...

Disidență în PNL: Un grup de 41 de parlamentari disidenți din PNL susțin un guvern al Alianței USR PLUS-PNL-UDMR, condus de Ludovic Orban

Un grup de 41 de parlamentari PNL cer nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier în noul guvern și refacerea coaliției cu USR și UDMR. Ei au semnat o scrisoare publică ce a fost dată, marți, publicității, de echipa lui Orban.

”Dizidenții” din PNL susțin că Ludovic Orban este cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru” și cer, de asemenea, ca PNL să respingă orice negociere cu PSD pentru învestirea unui nou guvern.

”Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD” – se afirmă în document.

Imediat ce moțiunea de cenzură a trecut, Ludovic Orban a anunțat public că cere refacerea coaliției cu USR și UDMR.

Iată textul integral al scrisorii

”Dragi români,

România se află într-o criză politică și guvernamentală de mai bine de o lună de  zile, declanșată în mod iresponsabil și unilateral de prim-ministru și soldată  astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament.

Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în  această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice.  Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context  politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății  românești.

România este în fața unui dezastru umanitar determinat de impactul fără  precedent al pandemiei COVID-19 și de incapacitatea Guvernului astăzi demis  de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului.

Este previzibil faptul că situația sanitară se va agrava semnificativ în perioada  imediat următoare, cu prețul pierderii vieții tot mai multor persoane. Totodată,  crizei sanitare i se suprapune o evoluție economică extrem de dificilă, determinată de creșterea prețurilor la energie în perioada sezonului rece și de erodarea puterii de cumpărare.

Prioritatea absolută a acestui moment este una clară și lipsită de echivoc:  soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcțiune imediat și să facă față  conjuncturii extreme în care se află România!

Imperativul social actual se află în contradicție flagrantă cu orice tentativă de  tergiversare în identificarea unor noi soluții de guvernare. Orice actor politic  sau instituțional care acționează pentru perpetuarea incertitudinii politice și a provizoratului demonstrează o iresponsabilitate criminală față de toți cetățenii României.

Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.

Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al
Parlamentului.

Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală,  dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei. Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice.

Facem apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici și parlamentarilor Partidului Național Liberal, precum și din partea celorlalte formațiuni politice parlamentare care și-au exprimat dorința de a continua guvernarea alături de PNL, prin susținerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru.”

Parlamentarii care au semnat scrisoarea deschisă în care cer ca propunerea de premier să fie Ludovic Orban sunt:

 1. Corneliu Olar – Deputat
 2. Sorin Bumb – Senator
 3. Ioan Cristina – Senator
 4. Adrian Miuțescu – Deputat
 5. Dănuț Bica – Senator
 6. Cătălina Ciofu – Deputat
 7. Elena Hărătău – Deputat
 8. Ioan Cupșa – Deputat
 9. Diana Morar – Deputat
 10. Ovidiu Iosif Florean – Senator
 11. Alexandru Popa – Deputat
 12. Cristina Vecerdi – Deputat
 13. Dumitru Flucuș – Deputat
 14. Adrian Oros – Senator
 15. Sabin Sărmaș – Deputat
 16. Bogdan Bola – Deputat
 17. Gabriel Plăiașu – Deputat
 18. George Scarlat – Deputat
 19. Onuț Atanasiu – Deputat
 20. Nicolae Giugea – Deputat
 21. Ion Iordache – Senator
 22. Luminița Barcari – Deputat
 23. Alexandru Kocsis – Deputat
 24. Sorin Năcuță – Deputat
 25. Daniel Gheorghe – Deputat
 26. Ervin Molnar – Deputat
 27. Alexandru Nazare – Deputat
 28. George Ionescu – Deputat
 29. Constantin Șovăială – Deputat
 30. Christine Tellmann – Deputat
 31. Costel Barbu – Deputat
 32. Claudiu Chira – Deputat
 33. Claudia Banu – Senator
 34. Iulian Mihai Bîca – Senator
 35. Ion Ștefan – Deputat
 36. Ionel Dancă – Deputat
 37. Raluca Ioan – Senator
 38. Violeta Alexandru – Deputat
 39. Antonel Tănase – Deputat
 40. Viorel Badea – Senator
 41. Valentin Făgărășian – Deputat
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate