sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăIohannis prelungește starea de insecuritate a țării pentru că a constatat un...

Iohannis prelungește starea de insecuritate a țării pentru că a constatat un entuziasm total nemotivat la căderea guvernului

Președintele Iohannis a declarat, miercuri, că a amânat până săptămâna viitoare data declanșării consultărilor pentru constituirea unui nou guvern deoarece a constatat un ”entuziasm total nemotivat la căderea actualului guvern”, că e nevoie de timp ca ”lumea să coboare cu picioarele pe pământ”, că ”așa nu se mai poate”, că doar prin ”maturitate” și ”nu prin țâfnă se poate rezolva criza”.

El a respins ideea revenirii la guvernare, în vechea alianță, a USR PLUS, sugerând că nu exclude o nouă nominalizare a lui Florin Cîțu pentru formarea unui nou guvern.

”Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat legat de căderea guvernului. Am observat, după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat moțiunea au avut diverse abordări.

Au venit unii (PSD – n.red) să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Probabil habar nu au ce o să se întâmple.

Alții (AUR – n.red) au țopăit și au spus că vor suspendarea președintelui. Vor doar circ.

Alții (USR PLUS – n.red.) au venit cu texte ca și cum acum s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi detonat coaliția și căderea guvernului.

Eu cred că e nevoie de zile bune până toată lumea coboară cu picioarele pe pământ.

Criza e diferită: politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți. Așa nu se poate. Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se poate rezolva criza. Să fim sinceri: cineva trebuie să guverneze țara, să formeze guvernul.

Am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic, lumea ajunge să-și pună problema ce urmează și să începem discuții așezate, serioase, mature”.

Deși prelungește intenționat starea de insecuritate a țării, refuzând să grăbească găsirea unei soluții prin consultări cu partidele politice, el se declară totuși îngrijorat de pandemie și de creșterea prețului energiei.

”Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele de azi din pandemie, avem peste 330 de decese, e o catastrofă. Prețurile la electricitate cresc, avem nevoie de un guvern, nu avem nevoie de acuzații reciproce, cinice. Trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern”.

Iohannis susține în continuare ideea unui guvern condus de Florin Cîțu, deși acesta tocmai a fost demis cu cea mai zdrobitoare majoritate parlamentară din ultimii 31 de ani.

”Constituția nu interzice un nou guvern condus de Cîțu”

Mai poate fi Florin Cîțu premier, luați în calcul o nouă desemnare a sa? – a fost întrebat Iohannis.

”Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate fi desemnată premier, așa scrie Constituția” – a răspuns președintele.

Ludovic Orban premier?

”Din informațiile mele, politica partidelor se face în forurile de conducere, nu în presă” – a răspuns Iohannis, respingând astfel ideea unui nou guvern condus de Ludovic Orban, pe care noua conducere a PNL, adică gruparea Cîțu, nu l-ar lua vreodată în calcul.

”USR PLUS a abandonat guvernarea și e greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul”

Iohannis a respins, de asemenea, ideea unui guvern din care să mai facă parte și USR PLUS, deoarece, zice el, e greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul, ca și când ar fi vorba de guvernul lui, al lui Iohannis, și nu al României.

Când se formează un guvern, persoana desemnată de președinte trebuie să formeze o majoritate. Problema trebuie să și-o pună acea persoană. Pe mine mă preocupă, e legitimă. USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat cu PSD și AUR pentru căderea guvernului. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul”.

Președintele lăsat fără guvern susține că dacă partidele nu se vor înțelege în termenii impuși de el, guvernul Cîțu va rămâne la guvernare cât va fi nevoie.

”Nu am convingerea că după prima rundă se va cristaliza o soluție. S-ar putea să fie nevoie de încă o rundă de consultări. Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotroceni, se face între partide. Să lase discursul patetic și să discute concret: ce se poate face pentru România. Dacă partidele nu se înțeleg atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până se găsește o noua soluție. Țara nu poate să rămână neguvernată. Și atunci poate toată lumea înțelege că ar fi mai bine să avem un guvern cu puteri depline”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate