sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiDNA: Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată pentru...

DNA: Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în legătură cu vizita în SUA, la învestirea lui Trump

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis luni în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență și de folosire a influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în legătură cu vizita făcută în SUA, in ianuarie 2017, cu ocazia învestirii președintelui Donald Trump.

Alături de el a fost trimis și Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn și fost consilier parlamentar al vicepreședintelui PSD al Camerei Deputaților, Florin Iordache, pentru cumpărare de influență.

Împreună cu cei doi, au mai fost trimiși în judecată alți trei oameni de afaceri, unul pentru cumpărare de influență, iar ceilalți doi pentru complicitate la cumpărare de influență.

Potrivit G4Media, cei trei oameni de afaceri din lotul ”Dragnea-vizită la Trump” ar fi ”Cristi Burci, fiul său Carlo Burci și omul de afaceri Dan Valentin Belcea”.

Cristian Burci deține, printre altele, și cotidianul Adevărul, iar Dan Valentin Belcea a fost manager în cadrul unora dintre firmele lui Burci,  Graffiti/BBDO, Prima Tv, International Railway Systems și Protan, dar și director general al CFR Marfă.

Potrivit documentelor prezentate pe un post de televiziune, în ianuarie 2021, ”Dragnea a fost ajutat sa intre in contact cu americanii de omul de afaceri Cristian Burci si de fiul acestuia, Carlo Burci. Cei doi Burci urmau sa primeasca comisioane daca afacerile se perfectau”.

Consultantul politic american cu care a fost semnat contractul de lobby, potrivit actual24.ro, ”să ajute Regimul PSD să compromită protestele din Piața Victoriei”, se numește Barry Jackson, iar firma angajată, pentru suma de 200-250.000 USD lunar, este societatea americană de lobby Brownstein Hyatt Schreck.

Omul politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare, prin intermediul căruia Liviu Dragnea a obținut acces la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, se numește Ellyot Broidy.

Ellyot Broidy

Cristian Burci ar fi cel care i-a prezentat lui Elliot Broidy, ”oportunitati de dezvoltare a unor afaceri in Romania in cazul in care acesta i-ar asigura lui Liviu Dragnea acces la evenimentele respective. Broidy fusese informat de Burci ca Romania se angajase sa aloce 2% din PIB pentru industria de armament si urma ca Executivul sa se ocupe de astfel de achizitii” – potrivit aktual24.ro.

Mai multe despre culisele afacerii, AICI.

Comunicatul DNA

Potrivit DNA, ”în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

  • asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,
  • asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).
  • promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, susțin procurorii DNA, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

De asemenea, susține DNA, în perioada mai – octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe).

Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat” – informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Gheorghe Dimitrescu a fost numit consul la Bonn, de către guvern, în ianuarie 2018.

În ianuarie 2021, după ce DNA a anunțat că Gheorghe Dimitrescu, consulul României la Bonn de atunci, este urmărit penal, guvernul Cîțu a decis rechemarea acestuia la București.

De trei ani, acesta era, conform DNA, în serviciu comandat de patronul PSD, Liviu Dragnea.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate