duminică, iulie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiDocument: Autoritățile americane au dispus confiscarea a două avioane ale oligarhului rus...

Document: Autoritățile americane au dispus confiscarea a două avioane ale oligarhului rus Abramovici, aflate în Dubai și Moscova

Ministerul american al Justiţiei a ordonat luni confiscarea a două avioane aparţinând oligarhului rus Roman Abramovici, afirmând că acestea au fost utilizate încălcând sancţiuni adoptate împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.

Ministerul a explicat în documente juridice că cele două aparate, un Boeing 787-8 Dreamliner şi un Gulfstream G650ER, zburaseră în teritoriul rusesc după instituirea în 2 martie a reglementărilor americane asupra exporturilor.

Avioanele confiscate, în valoare de peste 400 milioane de dolari, sunt de origine americană, iar proprietarul lor, miliardarul Roman Abramovici, care nu a fost plasat pe lista personalităţilor sancţionate de SUA, a dispus ca acestea să zboare în martie până în Rusia fără să fi cerut licenţă specială de reexport, potrivit ministerului.

Mai mult chiar, într-unele din aceste curse, Abramovici a pasagerul principal, potrivit documentelor aflate la dosar, in perioada 12-15 martie 2022, cînd aeronava Gulfstream a circulat pe ruta Israel (Tel Aviv) – Turcia (Istanbul) – Rusia (Moscova). Se pare că aeronava n-a părăsit încă Moscova.

Pe de altă parte, potrivit înregistrărilor de zbor, Boeingul de 350 de milioane de dolari al lui Abramovici ar fi fost în Rusia după 2 martie. Astfel, în jurul datei de 4 martie Boeingul a zburat din Dubai către Moscova și s-a reîntors în aceeași zi în Dubai, unde s-ar afla și astăzi.

Deși aeronavele nu au fost luate, practic, în custodie, ele fiind în străinătate, ele sunt acum ”active contaminate”, potrivit unui oficial al Departamentului de Justiție.

Potrivit acelorași oficiali, acțiunea administrativă declanșată ar putea duce la o amendă de două ori mai mare decât valoarea buurilor supuse confiscării.

FBI: Abramovici și-a ascuns avioanele prin mai multe companii-fantomă

Potrivit Departamentului american de Justiție, aeronavele sunt ”deținute și/sau controlate de ”Abramovici” prin intermediul mai multor companii-fantomă”.

La dosar există declarația pe proprie răspundere a agentului FBI Alan Flower care confirmă acest aspect.

„În jurul datei de 16 martie 2020, Gulfstream a fost vândut către Clear Skies Flights Limited („Clear Skies”), o companie din Jersey, pentru aproximativ 60 de milioane de dolari”, se arată în declarația pe propria răspundere.

Avionul Gulfstream al lui Roman Abramovici

FBI spune că reprezentanții autorizați ai acestei companii erau „afiliați la unul dintre vehiculele de investiții ale lui Abramovici, offshorul MHC Services (Limited), cu o adresă asociată cu Chelsea Football Club, echipa engleză de fotbal profesionist pe care Abramovici o deținea la acea vreme”.

„Documentele companiei indică faptul că societatea Clear Skies era o filială deținută în totalitate de Wotton Overseas Holdings Limited („Wotton”), o altă companie din Jersey”, mai consemnat Departamentul de Justiție. De asemenea, Wotton mai deține cîteva iahturi și un elicopter aflate tot în proprietatea lui Abramovici.

În ceea ce privește Boeingul 787-8 Dreamliner, autoritățile americane spun că a fost vândut către offshorul Wenham Overseas Limited, o companie din Insulele Virgine Britanice despre care se spune că ar fi deținută de Abramovici. Autoritățile spun că este o subsidiară deținută în totalitate tot de de Wotton din Jersey.

Boeingul aflat în Dubai

La dosar există și o schemă relațională a firmelor prin care sunt deținute cele două avioane supuse procedurii de confiscare:

„Controalele Ministerului Comerţului asupra exporturilor şi reexporturilor sunt solide şi trebuie să fie respectate. Aceasta este o componentă importantă a strategiei americane pentru a priva Rusia de mijloace de alimentare a războiului său ilegal”, a explicat Andrew Adams, directorul echipei denumite KleptoCaptură.

Această echipă, din care fac parte zece procurori şi anchetatori din mai multe servicii americane, are misiunea de a ancheta încălcarea sancţiunilor adoptate împotriva Moscovei după invazia în Ucraina şi să organizeze confiscarea bunurilor oligarhilor.

„Pe termen scurt, obiectivul acestei echipe este de a demonstra aplicarea strictă a regimului de sancţiuni şi de a încuraja oamenii apropiaţi Kremlinului să se distanţeze de statul rus, care continuă să accelereze războiul”, a adăugat Andrew Adams.us-v-boeing-and-gulfstream-warrant

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate