sâmbătă, octombrie 8, 2022
AcasăAgenda ZileiDublul standard în România, pedepsit cu 4% din cifra de afaceri

Dublul standard în România, pedepsit cu 4% din cifra de afaceri

Dublul standard în România ar putea fi pedepsit cu 4% din cifra de afaceri sau cu cel puțin 2 milioane de euro, potrivit unui amendament propus pentru completarea Directivei europene 29/2005.

„Dublul standard este o realitate şi de aceea am propus un amendament pentru completarea Directivei europene 29/2005, prin care se interzice comerciantului să practice calitate dublă a produselor, fiind stabilite şi amenzi de cel puţin 4% din cifra de afaceri sau cel puţin două milioane euro”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. 

Cu alte cuvinte, în acelaşi lot să fie aceeaşi calitate, indiferent unde pleacă, că pleacă în Belgia, că pleacă în Germania, că pleacă în România, şi să se respecte întocmai.

„Măsurile coercitive pentru nerespectare sunt extrem de puternice, stabilindu-se în actul normativ amenzi care înseamnă cel puţin 4% din cifra de afaceri sau, dacă nu poţi să determini cifra de afaceri, să fie de cel puţin două milioane de euro”, a declarat ministrul Agriculturii într-o intervenție telefonică la Antena 3.  

Pe plan naţional, există în acest sens două direcţii de acţiune, respectiv continuarea şi intensificarea controalelor şi programul de creştere a producţiei româneşti. 

„Continuăm controalele şi le intensificăm la toate produsele care sunt puse pe piaţă în România. În al doilea rând, avem acest program de creştere a producţiei şi de realizare a unor produse româneşti care sunt mult mai valoroase, în special produse din legumicultură şi fructe, produse pe care să le realizăm şi sa le punem în contrapartidă pe piaţă consumatorului, în aşa fel încât să descurajăm aceste produse din afara ţării, apreciind calitatea deosebită pe care le au produsele româneşti”, a mai spus Daea.

Măsuri mai aspre dacă nu ne sunt respectați consumatorii 

Potrivit ministrului, trebuie măsuri aspre, radicale, pentru că nu este posibil să tratezi diferit un consumator din România sau un consumator din altă parte, pe piaţa unică.

„Vom face precizările juridice necesare în aşa fel încât această posibilitate să nu existe în România şi să fim în egalitate cu fiecare cetăţean din UE pentru fiecare produs pe care îl punem pe masa consumatorului. Toate instituţiile statului sunt în dispozitiv conform atribuţiilor legale pe care le au. Verifică de fiecare dată, în funcţie de responsabilitatea fiecărei instituţii în parte, prin metode stabilite, respectând litera legii, controlând la faţa locului ceea ce este de controlat, în aşa fel încât consumatorul să fie protejat”, a mai spus ministrul Agriculturii. 

Acesta a mai afirmat că, în perioada aceasta se impune accelerarea controlului, dat fiind că sunt aceste vârfuri de aprovizionare în ţară cu tot felul de produse legate de evenimentele care se produc în România. 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate