sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiDupă ce dictatorul Vladimir Putin a interzis site-ul de investigații Proekt, pe...

După ce dictatorul Vladimir Putin a interzis site-ul de investigații Proekt, pe motiv de ”agenți străini”, jurnaliștii promit o nouă investigație explozivă (video)

După ce, joi, Vladimir Putin prin intermediul ministerului rus al justiției a interzis siteul de investigații Proekt, declarându-l organizație ”indezirabilă”, iar pe opt dintre jurnaliștii de aici i-a declarat agenți străini, printre ei fiind și redactorul șef, Roman Badanin, jurnaliștii Proekt au decis să sfideze ”ukazul” justiției lui Putin și au anunțat o nouă anchetă ”explozivă” pentru săptămâna viitoare.

Proekt este primul site de investigații din Rusia care a fost interzis în mod explicit în baza legii, fiind declarat ”indezirabil”, ceea ce înseamnă că dezvăluirile sale au deranjat la maximum grupul dictatorial de la vârful Kremlinului. Decizia autorităților ruse presupune ca jurnaliștii să părăsească această publicație, în caz contrar deschizându-se dosare de urmărire penală pe numele lor, riscând să fie condamnați la cinci ani de închisoare, în vreme ce patronii ”organizației indezirabile” riscă șase ani de închisoare.

Potrivit ordinului emis de procurorii ruși, activitatea jurnaliștilor de la Proekt ”amenință bazele ordinii constituționale și securitatea Federației Ruse”, prin urmare este interzisă preluarea sau citarea de către alte mass media ruse a oricăror informații de pe site-ul Proekt.

Atacul asupra Proekt vine după ce și alte mass media independente critice la adresa mafiei ruse de stat au fost obligate să se închidă, printre ele fiind proiectul Medusa și publicația de afaceri VTimes  (vtimes.io), ai căror administratori au fost declarați agenți străini, ziarul studențesc DOXA, ai cărui jurnaliști au fost urmăriți penal și puși sub diverse interdicții severe pentru susținerea dizidentului Alexei Navalnîi.

De asemenea, după cum este cunoscut, mai mulți reporteri de la Radio Free Europe/Radio Liberty și Open Media au fost declarați agenți străini de guvernul rus.

Anterior interzicerii site-ului Proekt, poliția rusă a declanșat percheziții la domiciliile redactorului șef Badanin și al altor doi jurnaliști, pe motiv că investighează un caz de calomnie din urmă cu patru ani.

Potrivit jurnaliștilor însă, poliția rusă căuta să confiște eventuale dovezi compromițătoare pe care jurnaliștii le-ar fi avut despre ministrul rus de interne, Vladimir Kolokoltsev, aflat în vizorul unei anchete Proekt care încerca să scoată la iveală modul în care membrii familiei ministrului deveniseră fabulos de bogați după ce acesta preluase, în 2012, conducerea Ministerului de Interne, precum și despre legăturile lui cu crima organizată.

Ancheta despre ministrul Kolokoltsev și fiul acestuia, Alexander, a apărut pe 29 iunie.

Demonstrând că ministrul este mafiot (potrivit dezvăluirilor, familia lui a ajuns să dețină propietăți în valoare de două miliarde de ruble!), așa cum rezultă indirect din investigație, era imposibil ca site-ul să nu fie interzis, iar autorii declarați agenți străini!

Proekt a mai publicat, de asemenea, investigații despre unii dintre cei mai temuți asociați ai lui Putin, inclusiv șeful Ceceniei, Ramzan Kadryov, sau omul de afaceri Yevgheni Prigozin.

Desigur, nu în ultimul rând, jurnaliștii Proekt au publicat o anchetă în care, coroborând informații extrase din acte ale unor proprietăți/afaceri și pașapoarte, jurnaliștii Proekt au publicat o anchetă devastatoare despre o amantă secretă a lui Putin, Svetlana Krivonogikh, și fiica acestora, Elisaveta Vladimirovna, care ar semăna surprinzător de mult cu Vladimir Putin.

Svetlana Krivonogikh (drepata), și fiica ei și a lui Putin, Elisaveta Vladimirovna (stânga)

Materialul video al investigației poate fi urmărit aici:

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate