sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiBarna: Parlamentul ar putea vota eliminarea pensiilor speciale

Barna: Parlamentul ar putea vota eliminarea pensiilor speciale

Parlamentul ar putea vota eliminarea pensiilor speciale, săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, cel puțin asta își dorește vicepremierul Dan Barna. Acesta a mai afrimat că anul acesta va fi modificat Codul Administrativ pentru abrogarea pensiilor speciale ale primarilor.

„Poziția noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desființate. Aceasta este însă o abordare nerealistă. S-a încercat și anul trecut, teatral, de către fostul Parlament, știindu-se clar că inițiativa este neconstituțională. Abordarea noastră este cea rațională și pragmatic realizabilă. Ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta sau cea următoare să ajungem la plen comun și să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, fiindcă asta se poate face, n-are probleme de constituționalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor”, a declarat Dan Barna la Digi 24.

Eliminarea pensiilor speciale, un proces anevoios

În egală măsură se vorbește de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an.

„Anul acesta vom modifica Codul Administrativ, astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar că nu există un beneficiu al calității de primar, îndreptățirea la o pensie specială. Contributivitatea e un criteriu suficient. Pentru celelalte categorii de pensii speciale, abordarea noastră este de a avea inițiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care Curtea Consotituțională l-a punctat foarte clar, în care, datorită unui detaliu sau a unei referințe pentru o anumită categorie, toată inițiativa să fie respinsă. Bucată cu bucată, fiecare categorie, unde se poate eliminarea, unde nu este posibilă din considerentele menționate de CCR, să venim cu o schemă de impozitare de 80-90%”, a afirmat Dan Barna.

Guvernul a plafonat, printr-o OUG, pensiile parlamentarilor, ale magistraților, cele militare, ale funcționarilor parlamentari sau de la Curtea de Conturi, precum și cele ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensii care nu vor fi indexate cu rata inflației. De asemenea, pensiile speciale ale primarilor au fost amânate până anul viitor.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate