Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a făcut public, sâmbătă, primul document declasificat legat de investigaţia sa asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA şi de acuzaţiile privind sprijinul guvernului Arabiei Saudite pentru atacatori, în urma unui ordin executiv al preşedintelui Joe Biden.
Rudele victimelor i-au cerut lui Biden să nu participe la evenimentele comemorative de sâmbătă, când s-au împlinit 20 de ani de la atentate, dacă nu va declasifica documente despre care susţin că vor arăta sprijinul autorităţilor saudite pentru atacuri.
Documentul de 16 pagini, parțial editat, pe care FBI l-a dat publicității arată contacte între doi dintre atacatorii care au deturnat avioanele, Nawaf al-Hazmi și Khalid al-Midhar, şi complici saudiţi, dar nu şi dovezi clare privind o eventuală implicare a guvernului de la Riad în atentatele din 11 septembrie 2001, care au făcut aproape 3.000 de morţi.
Cincisprezece dintre cei 19 atentatori teroriști erau cetățeni saudiți.
Înaintea declasificării documentelor privind legăturile unor saudiți cu atacurile teroriste, ambasada saudită de la Wshington a salutat apariția acestora dar a negat orice legătură între regatul saudit și cei care au deturnat avioanele folosite în atentatele din 11 septembrie, calificând astfel de afirmații drept false și rău intenționate.
Documentul dat sâmbătă publicității nu demonstrează implicarea oficială a Arabiei Saudite în atentatele teroriste, dar nici nu ridică suspiciunile asupra unei posibile implicări, arătând destul de clar că în 2016, deci la 15 ani de la atentate, FBI încă investiga un saudit despre care se spune că ar fi oferit sprijin logistic pentru doi dintre cei care au deturnat aeronavele folosite în atacuri.
Iată în format pdf documentul FBI (care are 16 pagini), care a fost declasificat la ordinul executiv 14040, semnat de președintele Joe Biden la 3 septembrie 2021, cu privire la revizuirea declasificării anumitor documente referitoare la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001:
April 4- 2016 Electronic Communication Part 01 of 01Acest document, editat în foarte multe locuri, se bazează pe interviuri cu o sursă a cărei identitate este clasificată (listată ca PII) și prezintă contactele dintre un număr de cetățeni saudiți și doi dintre răpitori, Nawaf al-Hazmi și Khalid al-Midhar.
Pentru a intra în SUA, în anul 2000, deturnătorii s-au deghizat în studenți. Documentul spune că ei au primit apoi un sprijin logistic semnificativ de la Omar al Bayoumi, despre care martorii au declarat că a fost un vizitator frecvent al consulatului saudit din Los Angeles, în ciuda statutului său oficial, de student, de la acea vreme.
Bayoumi, spune sursa FBI-ului, avea un ”statut foarte înalt” la consulatul saudit. Pe de altă parte, potrivit documentului, asistența oferită de Bayoumi celor doi teroriști, Hamzi și Midha, a inclus traduceri, călătorii, cazare și finanțare.

Documentul FBI mai spune că au existat legături între cei doi pirați și Fahad al-Thumairy, un imam conservator la Moscheea King Fahad din Los Angeles. El a fost descris de surse ca „având convingeri extremiste”.
Atât Bayoumi, cât și dl Thumairy au părăsit SUA cu cîteva săptămâni înainte de atacurile din 11 septembrie, potrivit agenției de știri AP.
De asemenea, agenția l-a citat pe Jim Kreindler, un avocat al rudelor victimelor din 11 septembrie, în procesul deschis luna trecută care a vizat și mai mulți foști oficiali saudiți, spunând că documentul publicat „a validat argumentele pe care le-am adus în litigiu cu privire la responsabilitatea guvernului saudit pentru atacurile din 11 septembrie”.
Până acum, administrațiile Bush, Obama și Trump au refuzat declasificarea documentelor, invocând rațiuni de securitate națională, dar Joe Biden, care a numit Arabia Saudită drept ”un paria” pentru rolul avut în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Turcia, a decis declasificarea solicitând oficialilor FBI să facă publice, ceea ce se poate, în următoarele șase luni.