Jurnaliștii de la Libertatea au intrat în posesia celor 20 de minute și 40 de secunde filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov.
Se pare că aceste imagini au fost ascunse de superiorii lui. Acesta este adevărul intervenției de la Colectiv celor care sunt adevărații proprietari ai filmărilor: victimele, familiile și cetățenii.
Vineri, 30 octombrie 2015, la ora 22:32, Gabriel Popescu, un tânăr de 36 de ani, a ieșit în fugă din clubul Colectiv și a sunat la 112. El a reclamat un incendiu cu victime. În cele 11 minute care au urmat, la 112 s-au înregistrat 78 de apeluri! Polițiștii de la Secția 14 poliție au venit primii, la 22:37. La 22:43 au ajuns, în aproape același timp, o mașină de la Ambulanța București și primele echipaje de la ISU București Ilfov.
Mărturia unei supraviețuitoare
Andrea Bokor a declarat că a ieşit din sala unde se ţinea concertul trupei „Goodbye to Gravity” cu doar câteva minute înainte de izbucnirea incendiului, deoarece i se făcuse rău.
„În seara aceea, m-am dus cu câţiva prieteni în clubul Colectiv pentru a asista la concert. Erau foarte multe persoane, de ordinul sutelor. Lumea era înghesuită ca sardelele. Ca la oricare alt concert, lumea nu părea deranjată de înghesuială. La un moment dat, mi s-a făcut rău. Am ameţit şi l-am rugat pe prietenul meu să mă scoată afară. Din momentul în care mi s-a făcut rău până la ieşire am făcut cam o jumătate de minut. Nu începuse spectacolul de artificii. Am ieşit şi după un minut am observat că vine lumea afară. În primele secunde, am crezut că doar e o pauză de concert, însă după o vreme am văzut panică şi fum. Eram la trei metri de uşa de la intrare. Am apucat să văd flăcări în partea de sus şi fum. Ne-am îndepărtat să lăsăm oamenii să iasă. La un moment dat, ne-am apropiat de intrare pentru a-i căuta pe prietenii noştri. Se vedea la propriu o grămadă de oameni în fum negru. Erau persoane care nu mai puteau să iasă singuri şi se blocaseră. Erau mulţi care ajutau din afară, îi prindeau şi îi trăgeau la propriu din grămadă. Ba chiar au fost unii care au intrat înăuntru după prietenii lor. Am auzit din interior ţipete ale oamenilor care nu puteau să iasă”, a povestit Andrea Bokor.
Inspecția pentru protecția muncii a durat o oră
Doi pompieri de la ISU au efectuat instructajul pentru protecție muncii angajatilor Colectiv, durata fiind mai mică de o oră, timp în care cei doi au simulat folosirea instinctorului, a declarat Ştefan Ionescu, fost angajat la garderoba clubului Colectiv, la Tribunalul Bucureşti.
„Din momentul în care am fost angajat şi până în ziua tragediei, eu şi ceilalţi angajaţi am făcut o singură dată un instructaj de protecţia muncii, cu personal îmbrăcat în civil, respectiv un bărbat şi o femeie. Cei doi nu şi-au declinat identitatea, însă i-am perceput ca fiind angajaţi de la ISU. Stăteau la o masă şi fiecare angajat era chemat să semneze nişte carnete de protecţia muncii”, a mai spus Ionescu, citat de Agerpres.