La final de guvernare PSD, România a ajuns ineficientă fiscal, pe penultimul loc al clasamentului european,este de părere deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. „Datele publice demonstrează fără dubii că fiscalitatea din România, în perioada Dragnea-Dăncilă, a fost în starea cea mai proastă din Europa şi cea mai instabilă din lumea civilizată. Toate modificările fiscale ce au fost aduse s-au efectuat într-o manieră decuplată de la realităţile şi nevoile economiei”, spuneMarilen Pirtea.
La sfârşitul a aproape 3 ani de guvernare haotică a PSD, starea finanţelor publice este critică, mai ales prin efectul celor patru deficienţe de sistem, care au indus turbulenţe fiscale:
1. Colectare foarte, foarte slabă, cu o ponderea a impozitelor şi taxelor (inclusiv contribuţii sociale) în PIB de doar 25%. Suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană, înaintea Irlandei (care este însă un cvasiparadis fiscal).România înregistrează una din cele mai scăzute ponderi ale veniturilor fiscale (inclusiv contribuţii sociale) în PIB, din Uniunea Europeană. Bulgaria spre exemplu ajunge la 30% colectare din PIB a impozitelor şi taxelor (inclusiv contribuţii sociale), Polonia 34%, Cehia ajunge la 35% din PIB, Ungaria la 38%, Croaţia la 38%.Pentru fiecare punct procentual din PIB pe care îl colectăm suplimentar, discutăm despre un plus de venituri bugetare de 10 miliarde lei. Aşadar, cu o colectare de 30% din PIB pe venituri fiscale (inclusiv contribuţii sociale), echivalând cu un plus de 50 de miliarde de lei în plus, am rezolva absolut toate constrângerile bugetare prezente.
2. Ponderea cheltuielilor cu salariile şi pensiile în venituri fiscale a ajuns la 82%, cea mai ridicată pondere din 2009, când deja eram în criză.Ponderea cheltuielilor permanente în veniturile fiscale a crescut peste nivelurile de dinaintea crizei din 2009 (vezi Anexa).Este absolut necesară creşterea eficienţei colectării, în primul rând printr-o eficientizare si profesionalizare a colectării. Prin oameni profesionişti şi prin informatizarea ANAF, pot fi crescute veniturile cu cinci puncte procentuale din PIB, în următorul ciclu electoral, adică până în 2024.
3. Construcţia bugetară nu a pus accentul pe investiţii, cheltuielile de capital, adică investiţiile, fiind prevăzute în bugetul realizat până acum de Dragnea şi Vâlcov la doar 2,5% puncte procentuale în PIB.
4. Lipsa predictibilităţii legislative, mai ales pe parcursul ultimilor 3 ani, când PSD a provocat o adevarată catastrofă legislativă în toate domeniile, în cel economic cu prediclecţie (cazul OUG 114 este relevant aici).
„Viitoarea guvernare va intra în logica recuperării acestor dezechilibre şi, cu răbdare şi perseverenţă, va readuce fiscalitatea în tendinţă ascendentă”, conchide deputatul liberal Marilen Pirtea.