marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiFinanțiștii sar la gâtul PSD-iștilor care vor să căpușeze companiile de stat

Finanțiștii sar la gâtul PSD-iștilor care vor să căpușeze companiile de stat

Finanțiștii sar la gâtul PSD-iștilor care vor să căpușeze companiile de stat, afirmând că proiectul de lege semnat de cei 14 parlamentari PSD care interzice vânzarea participaţiilor statului la companii şi societăţi naţionale ar putea afecta dezvoltarea pieţei de capital.  se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Asociaţiei CFA Romania.

„Niciun stat nu se poate dezvolta sustenabil fără o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată. Listarea pachetelor minoritare în companiile de stat este şi trebuie să fie prioritară din trei motive: dezvoltarea pieţei de capital prin listarea de noi companii, creşterea performanţei acestor companii ca urmare a cerinţelor de guvernanţă corporativă şi venituri în plus la bugetul de stat”, spun specialiștii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Asociaţiei CFA Romania.

Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, PLX 314/2020, care prevede interzicerea „pentru o perioadă de doi ani a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută’ poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută recuperarea economiei în acest an greu încercat de pandemia COVID-19, dar şi în următorii ani”. 

Finanțiștii sar la gâtul PSD-iștilor care vor să căpușeze companiile de stat 

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Asociaţia CFA România consideră că există riscul ca propunerea legislativă să se dovedească contraproductivă şi susţin că nu trebuie avansată fără studii de impact dezbătute public şi fără a avea în vedere consecinţele acesteia în întreaga economie.

Listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu atinge în niciun fel „protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”, ci, dimpotrivă, oferă un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în România.

„În acelaşi timp, listările unor pachete minoritare aduc venituri imediate acţionarului principal, statul român, precum şi venituri constante sub forma dividendelor la nivelul participaţiilor deţinute în continuare. Mesajele statului român trebuie să fie unele încurajatoare pentru investitori, concentrate pe o comunicare constantă care să permită găsirea acelor momente oportune pentru iniţierea unor oferte publice. România are nevoie de instrumente de finanţare sigure, facile şi accesibile, astfel încât să poată să fie susţinută economia pe termen scurt şi mediu. Piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti în particular sunt instrumente cheie în acest demers. Toate ţările dezvoltate au pieţe de capital puternice”, se menţionează în comunicat.

Fără piață de capital, economia se duce în cap 

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Asociaţia CFA România precizează că susţin demersurile de dezvoltare a pieţei de capital pentru a permite diversificarea surselor de finanţare a companiilor, iar piaţa de capital poate atrage investitori care să ofere finanţare, în condiţii de lichiditate.

Organizaţiile susţin că piaţa de capital din România are nevoie de măsuri rapide, iar listările aduc beneficii prin creşterea calităţii guvernanţei corporative şi a lichidităţii. Acestea vor atrage la rândul lor investitorii, vor crea noi oportunităţi pentru finanţare, reprezentând alternative pentru investiţii şi economisire pe termen lung pentru populaţie.

„Îngheţarea” pieţei de capital venită după îngheţarea economiei din cauza crizei COVID-19 generează o problemă de credibilitate asupra posibilităţii României de a continua să atragă investiţii străine directe, investiţii de capital şi resurse pentru finanţarea economiei.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate