joi, februarie 22, 2024
AcasăAdministrație publicăRomânia vrea un miliard de euro fonduri europene pentru sănătate

România vrea un miliard de euro fonduri europene pentru sănătate

România vrea alocarea a cel puţin un miliard de euro fonduri europene pe zona de sănătate, în perioada de programare 2021 – 2027, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu. 

Ministrul spune că este nevoie urgentă de bani pentru unităţile de primiri urgenţe, în ambulatorii, dar şi pentru construcţia celor trei spitale regionale, din care cel mai avansat este proiectul din Iaşi

„Sprijinul îl dăm în primul rând Ministerului Sănătăţii, care-i titularul celor trei proiecte (n.r. – spitale regionale). Am semnat chiar recent un contract de asistenţă tehnică pentru minister. Le dăm 78 de milioane de lei pentru asistenţă tehnică, pentru că au nevoie de resurse umane şi de specialişti pentru tot ce înseamnă partea de licitaţii, mai ales pentru cele trei spitale regionale. Sprijinim şi Ministerul Dezvoltării care, practic, dă finanţarea propriu-zisă, fondurile nu se accesează de la noi”, a precizat Roxana Mînzatu. 

Proiectul spitalului de la Iaşi este cel mai avansat şi nu trebuie aşteptat să fie realizate toate proiectele în acelaşi timp. 

„Dorinţa mea personală ar fi ca măcar unul dintre ele să avanseze vizibil şi cred că se poate asta. Cred că se poate. În opinia mea, ar fi Iaşi-ul, din discuţii care nu sunt formale, ci mai degrabă informale. Iaşi-ul este cred cel mai avansat şi cred că o abordare de genul acesta, de a vedea care dintre proiecte este cel mai avansat şi să nu stăm în loc ca să fie toate trei în acelaşi timp, e bună, dar decizia este la Ministerul Sănătăţii, că, până la urmă, clientul nostru, stăpânul nostru. Noi finanţăm – nu ca o bancă – dar noi finanţăm nişte clienţi – clienţii sunt fie autorităţi locale, fie Ministerul Sănătăţii în cazul de faţă -, le dăm tot sprijinul şi ne dorim – şi discutam şi cu Comisia Europeană mai devreme – ne dorim să arătăm că putem, pentru a lua bani şi pe perioada următoare, 2021 – 2027”, a spus Mînzatu. 

Un miliard de euro fonduri europene pentru sănătate

Ministrul spune că România ar dori cel puţin un miliard de euro pe sănătate în viitoarea programare, pentru a investi în unităţile de primiri urgenţe (UPU), în zonele de ambulatoriu şi, nu în ultimul rând, în realizarea celor trei spitale regionale. 

„Ne dorim – şi am spus şi Comisiei Europene – ne dorim foarte mult să avem buget, bani pentru infrastructura medicală şi pentru formarea medicilor, pentru programe de screening în continuare. Şi acum suntem cu cheltuielile undeva la 800 de milioane de euro pe sănătate, programe de screening, formare medici, investiţii în ambulatorii, în UPU şi în eficientizarea energetică a spitalelor. Pentru 2021 – 2027, am vrea cel puţin un miliard de euro pe zona de sănătate, dar pentru asta trebuie să şi arătăm că toate investiţiile – şi în UPU, şi în ambulatoriu, şi în aceste trei spitale regionale – avansează. E corect, e normal, aşa convingi pentru a obţine bani în continuare”, a afirmat Mînzatu.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate