sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiFost ministru al Justitiei: Suspendarea președintelui, unica opțiune

Fost ministru al Justitiei: Suspendarea președintelui, unica opțiune

Decizia Curtii Constitutionale cu privire la revocarea procurorului sef al DNA ne trimite inapoi in istorie, inainte de integrarea noastra in UE, iar presedintele Iohannis ar trebui sa aleaga suspendarea, daca se va ajunge acolo, in locul punerii in practica a acestei decizii, spune Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei in Guvernul Ciolos.

Intr-o foarte critica postare pe Facebook, Raluca Pruna spune ca ziua de ieri este “o zi a rusinii”, o zi in care “’inteleptii’ cetatii” pusi la CCR si-au aratat “supusenia fata de jupanii papusari”, in loc sa dea dovada ca au “simtul dreptatii si al realitatii”.

“Ziua de azi nu este despre Kovesi, DNA, justitie și un tragic ministru al justitiei al cărui nume nu mai trebuie pomenit in veci. Ziua de azi este despre noi toți. E ziua căderii noastre in istoria trista post comunista, intr-o istorie de dinaintea integrarii formale in Uniunea Europeană. Neformal și pe bune, suntem la granița de la început”, mai scrie fostul ministru al Justitiei.

Raluca Pruna mai afirma ca ceea ce s-a intamplat miercuri a fost posibil pentru ca in 2006, cand premier era Calin Popescu Tariceanu, ministrul Justitiei a fost reintrodus “in mod discutabil” in procedura de numire a procurorilor sefi, desi “nu avea ce cauta” acolo, incalcandu-se astfel “ce fusese agreat pentru justitie la incheierea negocierilor” pentru aderarea la UE

“ Ziua de azi este despre cum atunci când legiferezi in considerarea persoanei plătești. Chiar și după 12 ani. Detalii cat de curand, când ne mai dezmeticim din șocul zilei acesteia infame și demult anunțate. Am ceva de povestit, caci am luat parte la negocierile pentru justitie in 2004, am asistat apoi guvernul Tariceanu, i-am scris chiar strategia pe justitie si pe cea anti-coruptie. Și mi-am dedicat 20 de ani din viața profesională și din viața tout court pentru devenirea europeană a țării mele.

Suspendarea președintelui

Ce rămâne de făcut? Suspendarea Președintelui. Care e pus in situatia sa respecte o decizie a unei infame curți numite constituționale. Sper sa fie competent sfătuit și sa aleagă suspendarea. Noua ne rămâne datoria sa denunțăm derapaje de la lege, bun simt, o minima decenta. Eu asta voi face, fără ezitare. Voi vorbi, ma voi detașa de o instituție care nu are nimic de a face cu constitutionalismul, in numele unor principii mai înalte. Nu numele da reputația. Nu ma interesează motivarea, e imposibila in termeni de constituționalitate. Și da, ca in orice nesupunere civică, primesc urmările”, mai scrie Raluca Pruna, incheind cu apreciere dura la adresa actualilor guvernanti: “Golanii ne păzesc cetatea de noi înșine”.

In plus, intr-o postare ulterioara fostul ministru subliniaza: “La război cu golanii nu se merge cu papionul și cu bune maniere. Se merge in numele dreptății, cu sabia și un raspuns proporțional atacului. Ca și in politica”.

Intrebata de internauti daca ar trebui sa ne asteptam la represalii din partea UE in urma deciziei de miercuri a CCR, Raluca Pruna a raspuns: “Nu se pune problema de represalii. Dar încălcarea unui ‘contract’ nu va trece nesancționata”, facand trimitere la tratatele de aderare semnate de Romania cu partenerii europeni.

De asemenea, intrebata daca decizia CCR poate fi totusi contestata undeva, pentru ca se incalca principiul separatiei puterilor in stat prin subordonarea procurorilor ministrului Justitiei, Raluca Pruna a negat, spunand ca nimeni nu mai poate schimba ceva.

“Nimeni, numai o reforma a Curții. Nicăieri in lume nu exista apel/cenzura a unei curți constituționale. Numai ca depinde de cine e populata curtea. Noua ne place numai principiul, de populat o populam cu de-alde Toader și compania. Care își datorează existența profesională unor sinecuri, sunt sforariti contra unui maxim de distincții date de patrie. Win-win pentru ei. Lose-lose noi toți ceilalți (…) Cand lumea civilizata a inventat curtile constitutionale nu s-a gandit ca ar putea fi populate de sclavi/dependents/papusi”, a mai comentat aceasta.

In schimb, Raluca Pruna este convinsa ca presedintele Iohannis ar trebui sa fie ferm si sa nu cedeze.

“Presedintele nu poate dizolva Parlamentul. Un minus al Constitutiei?! Greu de estimat la portile Orientului. Acum Presedintele nu poate forta decat propria revocare. Ar intra in istorie. Ar salva, poate, un alt mandat. Si pe noi”, crede Raluca Pruna.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate