duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiFost șef de contrainformații din FBI, arestat pentru încălcarea sancțiunilor, legături cu...

Fost șef de contrainformații din FBI, arestat pentru încălcarea sancțiunilor, legături cu oligarhul Deripaska și cu un fost agent secret albanez (document)

Un fost înalt oficial din FBI a fost arestat sâmbătă și pus sub acuzare luni pentru legăturile sale cu oligarhul rus Oleg Deripaska și nerespectarea sancțiunilor pe care SUA le-au impus Rusiei după invadarea Ucrainei, în februarie anul trecut.

Charles McGonigal (54 de ani) a condus unitatea de contrainformații din cadrul biroului FBI din New York înainte de a se pensiona în 2018, potrivit unui comunicat al departamentului, iar acum este vizat de mai multe capete de acuzare, în două cauze separate, inclusiv de violarea sancțiunilor și de spălare de bani, informează Reuters.

McGonigal a fost arestat chiar de agenți din biroul FBI în care el lucrase timp de 22 de ani, ocupând una dintre cele mai importante poziții în contraspionajul american. Însă, investigațiile au fost conduse de agenți FBI din Los Angeles și D.C, nu de către foștii săi colegi din New York, relatează si Washington Post.

Fostul mare șef din FBI a pledat nevinovat în fața Curții federale din Manhattan și a fost eliberat pentru o cauțiune de 500.000 de dolari, după ce și-a petrecut weekendul în arest.

Procurorii spun că în 2021 el ar fi primit bani de la Deripaska, fondatorul gigantului de aluminiu Rusal aflat sub sancțiuni încă din 2018, pentru a-l investiga pe un rival de-al său, oligarh rus de asemenea.

McGonigal mai este acuzat și că a încercat fără succes să preseze autoritățile, în 2019, pentru ridicarea sancțiunilor impuse împotriva lui Deripaska.

Directorul adjunct al FBI, Charge Michael Driscoll, a precizat, într-o declarație de presă, că toți cetățenii americani trebuie să respecte deciziile luate împotriva oligarhilor ruși, pentru ca ele să aibă succesul scontat. ”Nu se fac excepții pentru nimeni, nici pentru un fost oficial al FBI”, a adăugat el.

Pentru acuzațiile care i se aduc, Charles McGonigal riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Oleg Deripaska este unul dintre cei peste 20 de oligarhi ruși puși pe lista neagră de Washington în 2018 ca reacție a amestecului Rusiei în alegerile care avuseseră loc în SUA cu doi ani înainte. Atât el, cât și Kremlinul au negat aceste acuzații.

Alături de McGonigal, în acest dosar a mai fost pus sub acuzare și Sergey Shestakov, un fost diplomat sovietic, care ulterior a devenit cetățean american și interpret de limbă rusă pentru instanțele și agențiile guvernamentale americane.

Procurorii spun că Shestakov a lucrat cu McGonigal pentru a-l ajuta pe Deripaska și că ar fi dat declarații false în fața anchetatorilor.

Și Shestakov a pledat nevinovat și a fost eliberat luni din arest pentru o cauțiune de 200.000 de dolari.

Fermitatea privind impunerea sancțiunilor împotriva oligarhilor ruși urmărește punerea de presiune asupra Moscovei pentru a opri războiul declanșat împotriva Ucrainei, pe care Kremlinul în numește ”o operațiune militară specială”.

Rechizitoriul din New York (relația cu Deripaska)

rechizitoriu mcgonigal

Legături suspecte cu premierul din Albania

Într-o cauză separată, procurorii federali l-au acuzat luni pe McGonigal că ar fi primit 225.000 de dolari cash de la un fost membru al serviciilor secrete din Albania, care ar fi fost sursă într-o investigație privind o politică de lobby pe care McGonigal o superviza.

În total, fostul șef din FBI este vizat de 9 capete de acuzare în acest dosar, inclusiv că a dat declarații false privind natura relației sale cu persoana respectivă.

Conform procurorilor, McGonigal a ascuns FBI natura relațiilor sale cu fostul ofițer albanez, numit în dosar Persoana A. De asemenea, a ascuns faptul că ar fi avut ”o relație care a continuat cu premierul Albaniei”, se arată în documentul prin care a fost pus sub acuzare. Din 2013, premier al Albaniei este Edi Rama.

McGonigal

Conform procurorilor, în 2017 McGonigal a primit 225.000 de dolari de la Persoana A, prima oară într-o mașină parcată în fața unui restaurant din New York, iar de două ori în casa unei persoane din New Jersey. În document se mai arată că McGonigal i-a spus Persoanei A că banii vor fi returnați.

Câteva luni mai târziu, la presiunile lui McGonigal, FBI a deschis o investigație cu privire la un lobbyst american care susținea un partid politic rival al premierului albanez Edi Rama. În această investigație Persoana A a fost folosită ca sursă de informații, susțin procurorii.

Rechizitoriul din Washington (relația cu fostul agent secret albanez)

mcgonigal rechizitoriu washington

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate