duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiExterneUcraina: Cinci guvernatori şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie

Ucraina: Cinci guvernatori şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina, a anunţat marţi guvernul, citat de France Presse, după un scandal de corupţie presupus în armată şi în plină invaziei a ţării de către Rusia, relatează Agerpres.

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, îşi vor părăsi posturile.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, acest bărbat şi colegii săi din regiunile Sumi, Herson şi Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administraţiei prezidenţiale.

Guvernul i-a demis de asemenea pe viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov – a cărui demisie a fost deja anunţată marţi mai devreme -, pe cel al politicii sociale Vitali Muzîcenko şi doi viceminiştri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, ambii şefi adjuncţi ai serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost de asemenea revocaţi din posturile lor.

Aceste concedieri şi demisii în cascadă intervin după dezvăluirile presei cu privire la preţuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, primul scandal de corupţie izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seară o serie de „decizii legate de personal” pe fondul acestui scandal.

Cazurile de corupţie erau ceva obişnuit înainte de invazia rusă a Ucrainei. Acest scandal intervine în momentul în care Kievul cere aliaţilor săi occidentali, al căror sprijin militar şi financiar este crucial, să trimită sute de tancuri pentru a face faţă Moscovei, notează AFP.

Vitali Şabunin, un important activist anticorupţie, spune că demiterea celor acuzaţi de corupţie este o dovadă că sistemul anticorupţie pus recent la punct în Ucraina funcţionează. „Nu numai că sistemul anticorupţie funcţionează, dar şi politicienii învaţă să lucreze într-un mod nou”, a declarat Şabunin. El a dat exemplul lui Lozinski, al cărui şef, Oleksi Kubrakov, ministrul infrastructurii, a cerut cabinetului de miniştri să îl demită la o oră după reţinerea sa şi percheziţiile din biroul său.

Şabunin îl critică însă pe ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, pentru că l-a apărat şi nu l-a concediat el însuşi pe Şapovalov, adjunctul său responsabil cu logistica, atunci când publicaţia ucraineană ZN.UA a publicat, sâmbătă, contracte care arătau că preţurile unor alimente pentru soldaţi era chiar de câteva ori mai marI decât într-un supermarket. Şapovalov a demisionat marţi pentru a nu destabiliza, după spusele sale, armata ucraineană pe fondul acuzaţiilor aduse ministerului.

Reznikov a declarat că acuzaţiile fac parte dintr-un atac informaţional asupra ministerului şi a ordonat serviciilor de securitate ucrainene să investigheze cine a divulgat contractele.

Şabunin spune însă că schema de corupţie a fost „prea primitivă” pentru ca publicul să nu o înţeleagă. Potrivit contractelor obţinute de jurnalişti, un singur ou costa 17 hrivne ucrainene (0,42 euro). Preţurile de la ouă, cartofi şi varză sunt cunoscute foarte bine de toată lumea în Ucraina, a declarat Şabunin, care a precizat că preţurile en-gros ar trebui să fie oricum mai mici decât în supermarket.

„Publicul şi-a pierdut încrederea în Reznikov”, spune Şabunin. „Toate contractele (militare) nu sunt publice din cauza războiului şi asta este normal, dar de ce ar trebui să-l cred acum că toate preţurile din celelalte contracte sunt în regulă? Totul ţine de încredere”, arată activistul anticorupţie, citat de The Guardian.

Ministerul Apărării nu a negat autenticitatea contractului, dar insistă că preţul declarat a fost o eroare tehnică. Într-un răspuns lung pe pagina sa de Facebook, în engleză şi ucraineană, Reznikov nu a negat autenticitatea contractelor. Cu toate acestea, el a spus că preţul ouălor a fost o eroare tehnică descoperită în decembrie şi că persoana responsabilă din minister a fost suspendată când a fost descoperită. De asemenea, el a declarat că este dispus să înfiinţeze o comisie parlamentară de anchetă, deoarece este „încrezător că (ministerul) a procedat corect”.

Corupţia a fost o problemă spinoasă pentru jurnaliştii şi activiştii ucraineni încă de la începutul războiului. Aceştia se tem că aducerea de dovezi de corupţie ar putea afecta sprijinul internaţional pentru efortul de război al ţării lor.

Şabunin spune că, de la începutul războiului, s-a dezvoltat o înţelegere tacită între activişti şi jurnalişti şi autorităţi. „Nu vom critica autorităţile, aşa cum făceam înainte de război, dar autorităţile ar trebui, în schimb, să reacţioneze foarte ferm şi rapid la orice act de corupţie, chiar şi la scară mică – aşa cum au făcut în cazul lui Lozinski. Acolo, s-au achitat de contractul social. Dar Ministerul Apărării nu a făcut-o”, punctează Şabunin.

Activistul este de părere că demiterea lui Reznikov ar fi fost singura modalitate de a restabili încrederea partenerilor occidentali ai Ucrainei.

SUA sunt de departe cel mai mare susţinător financiar al Ucrainei. Ambasadorul său în Ucraina, Bridget Brink, a declarat luni, în timpul unei conferinţe la Kiev: „În viitoarea Ucraină nu poate fi loc în viitor pentru cei care folosesc resursele statului pentru propria îmbogăţire. Resursele de stat ar trebui să servească poporului”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate